
ایمپلنت فول موس راهی است تا شما که همه یا بیشتر دندانهای دو فک خود را از دست دادهاید، دوباره دارای دندان شوید. بسیاری از افراد در سن شصت هفتادسالگی بیشتر دندانهای خود را از دست میدهند. برخی نیز در سن پایینتر و به علت پوسیدگی دندان یا بیماریهای لثه با از دست دادن دندانها روبهرو میشوند. متأسفانه برخی نیز در حادثههای گوناگونی مانند تصادف رانندگی یا افتادن از بلندی دندانهای سالم و مادرزادی خود را از دست میدهند.
شرایط کافی برای انجام ایمپلنت فول موس
ایمپلنت فول موس راهی است تا شما که همه یا بیشتر دندانهای دو فک خود را از دست دادهاید، دوباره دارای دندان شوید. بسیاری از افراد در سن شصت هفتادسالگی بیشتر دندانهای خود را از دست میدهند. برخی نیز در سن پایینتر و به علت پوسیدگی دندان یا بیماریهای لثه با از دست دادن دندانها روبهرو میشوند. متأسفانه برخی نیز در حادثههای گوناگونی مانند تصادف رانندگی یا افتادن از بلندی دندانهای سالم و مادرزادی خود را از دست میدهند.
تا پیشازاین، برای این گروه افراد راهی به جز پروتز دندانمصنوعی وجود نداشت. اما خوشبختانه امروزه راه دیگری نیز برای برخورداری از دندان وجود دارد و آن هم ایمپلنت کامل است. اگر میخواهید بدانید این روش ایمپلنت مناسب شما هم هست یا خیر، با ما در کلینیک همراه باشید.
ایمپلنت فول موس چیست؟
ایمپلنت کامل یا فول موس به معنای کاشت همۀ دندانها در هر دو فک بالا و پایین شما است. اگر شما به دلایل مختلفی همۀ دندانهای خود را از دست داده باشید، دو راه برای برخورداری از دندان پیش روی شما است. یکی از این راهها همان روش قدیمی است که باید از یک دست کامل دندانمصنوعی استفاده کنید. روش دوم که چند سالی است مورد استفاده قرار میگیرد، کاشت دندان در هر دو فک شما است.
البته روش کار گذاشتن ایمپلنت کل دهان کمی با ایمپلنتهای تکی متفاوت است. برای کاشتن همه دندانها در فک بالا و پایین، نیازی نیست تا تکتک دندانها بهصورت جداگانه در فک شما کاشته شوند. در ایمپلنت فول موس، همۀ دندانهای یک فک به یکدیگر متصل هستند و بر روی چهار یا شش پایه و گاهی بیشتر کار گذاشته میشوند. این پایهها در استخوان فک شما کاشته میشوند و همۀ فک شما دارای دندان میشود.
شرایط برخورداری از ایمپلنت فول موس:
شما باید دارای شرایط مختلفی باشید تا بتوانید از ایمپلنت کل دهان بهرهمند شوید:
1- اگر همه یا بیشتر دندانهای خود را از دست داده باشید، داوطلب مناسبی برای کاشت دندان هستید. البته اگر چند دندان در دهان شما باقی مانده باشد، باید پیش از ایمپلنت، آنها را هم بکشید.
2- اگر همه یا بیشتر دندانهای یک فک خود را از دست داده باشید. البته در این صورت هم اگر یکی دو دندان در فک شما باقی مانده باشد، باید آنها را هم بکشید.
3- اگر پروتز دندانمصنوعی را دوست ندارید و دلتان میخواهد از دندانهایی بهره ببرید که شباهت به دندانهای واقعی داشته باشند.
4- اگر زیبایی چهره برایتان اهمیت دارد و دوست دارید دندانهایتان شبیه دندانهای طبیعی به نظر بیایند.
5- اگر تراکم استخوان هر دو فک شما بهاندازه کافی باشد و دچار تحلیل و از دست دادن بافت استخوانی نشده باشید.
6- اگر ماندگاری دندانها برایتان اهمیت زیادی دارد و به دنبال استفاده از دندانهایی هستید که سالها دوام داشته باشند.
7- اگر دوست دارید غذا خوردن شما شبیه زمانی باشد که از دندانهای طبیعی بهره میبردید و خردههای غذا به زیر دندانهای شما نرود.
8- اگر سیگاری نیستید یا در کشیدن سیگار زیادهروی نمیکنید، شما هم میتوانید از ایمپلنت فول موس استفاده کنید.
9- اگر دچار مشکلاتی مانند دندانقروچه نباشید.
10- اگر دچار بیماریهایی مانند دیابت کنترلنشده، فشارخون بالا و سرطان نیستید.
11- اگر بهتازگی پرتودرمانی و شیمیدرمانی نداشتهاید. همچنین درصورتیکه تا مدتی پس از ایمپلنت نیز نیاز به شیمیدرمانی و پرتودرمانی پیدا نکنید.
12- اگر به دلایل مختلفی مانند زخم شدن لثه نمیتوانید از پروتز دندانمصنوعی استفاده کنید.
برتریهای ایمپلنت فول موس نسبت به پروتز دندانمصنوعی:
دو راه پیش روی کسانی است که همۀ دندانهای خود را از دست دادهاند. یکی از این دو راه استفاده از پروتز دندانمصنوعی است و راه دیگر ایمپلنت کل دهان است. هریک از این دو راه برتریها و مشکلاتی دارند. اما اگر بخواهیم در نگاهی کلی، به مزایای بهره بردن از ایمپلنت کامل نسبت به پروتز دندانمصنوعی بپردازیم، باید به نکتههای مهمی توجه کنیم:
ü حفظ حالت فک و صورت:
کسانی را که چند سال از بیدندانی آنها گذشته را دیدهاید. استخوانهای فک این افراد دچار فرسایش میشوند و گونههای آنها حالتی تورفته پیدا میکنند. نخستین برتری استفاده از ایمپلنت فول موس حفظ حالت فک و صورت شما است. در نتیجۀ کاشت دندان در استخوان فک و فشار آمدن پیوسته در زمان غذا خوردن به فک شما، استخوانهای آن دچار فرسایش نمیشوند. بهاینترتیب حالت چهره، گونهها و چانه شما حفظ میشود.
در مقابل، پروتز دندانمصنوعی فشار زیادی به استخوانها وارد نمیکند. همین نکته باعث میشود، به دلیل تحلیل فک، هر چند سال یکبار مجبور به بازسازی آنها باشید.
ü زیبایی:
وجود ایمپلنت فول فک در دهان شما حالت فک، گونهها، چانه و در کل، چهرۀ شما را حفظ میکند. همچنین، این دندانهای زیبا و سفید چهره شما را از قبل هم زیباتر میکنند. این دو دلیل کافی است تا بگوییم چهره شما با ایمپلنت کل دهان زیباتر از قبل میشود.
اما دندانهای مصنوعی شباهت زیادی به دندانهای طبیعی ندارند و پروتز لثه آنها نمایانگر مصنوعی بودن دندانها است.
ü طبیعی بودن:
یکی از برترین ویژگیهای ایمپلنت فول موس طبیعی بودن آنها است. استفاده از برندهای خوب دندان و بهره بردن از دندانهایی که تفاوت زیادی با دندانهای مادرزادی شما ندارند، ظاهر چهره شما را طبیعی نشان میدهند. بهتر است بگوییم خود شما هم فراموش میکنید دندانی غیر از دندانهای مادرزادی در دهانتان قرار دارند.
برخلاف ایمپلنت کامل دندانها، پروتز دندانمصنوعی خیلی طبیعی نیست و گاهی در زمان حرف زدن و غذا خوردن خود را نشان میدهد.
ü کارایی:
برتری مهم دندانهای ایمپلنتی کارایی خوب آنها است. با وجود ایمپلنت کامل، غذا خوردن شما عادی و طبیعی میشود. شما میتوانید هر غذایی که دوست دارید را نوش جان کنید و نگران رفتن خردههای غذا به زیر دندانهای مصنوعی و زخم شدن لثه خود نباشید.
حرف زدن شما هم با ایمپلنت فول موس آسانتر و راحتتر است. ایمپلنت در زمان صحبت کردن یا خندیدن لق نمیخورد، از دهان شما بیرون نمیافتد و باعث خجالت شما نمیشود.
ü ماندگاری:
ماندگاری ایمپلنت کامل به موارد گوناگونی بستگی دارد که وضعیت سلامتی شما و نوع برند مورد استفاده دو مورد از آنها است. این ایمپلنتها بدون نیاز به تغییر سایز میتوانند برای سالها مهمان شما باشند. اما ماندگاری پروتزهای دندانمصنوعی کوتاهتر از ایمپلنت است. بهویژه که به دلیل تحلیل استخوان، باید هر چند وقت یکبار تغییر سایز داده شوند.
ü بهداشت:
دو نوع از دندانهای ایمپلنتی فول موس وجود دارند که یک نوع آن را برای تمیز شدن باید از دهان خود بیرون بیاورید. نوع دیگر این دندانها همانند دندانهای طبیعی شما هستند و قابلیت جداسازی از پایه را ندارند. تمیز کردن و مسواک زدن این دندانها مانند دندانهای طبیعی شما است.
ü لذت بردن بیشتر از مزه غذا:
یکی از ویژگیهای برتر ایمپلنت فول موس این است که برخلاف پروتز دندانمصنوعی، فک شما را نمیپوشاند. همین نکته کمک میکند تا شما مزه غذاها را بهتر احساس کنید و از خوردن غذا لذت بیشتری ببرید.
ü بهبود کیفیت زندگی:
باتوجهبه همه برتریهایی که پیشازاین گفته شد، کیفیت زندگی شما با کاشت دندان بهبود مییابد.
معایب ایمپلنت فول موس:
در کنار مزایای بسیار، ایمپلنت کل دهان اشکالهایی هم دارد:
û نیاز به زمان زیاد برای کامل شدن روند درمان:
یکی از مهمترین معایب ایمپلنت کامل وقتگیر بودن آن است. کاشت کامل دندانها روندی طولانی و وقتگیر است و بسیاری از افراد تحمل صبر کردن چندماهه برای آن را ندارند.
û تهاجمی بودن:
یکی از بزرگترین ایرادهای ایمپلنت فول موس تهاجمی بودن آن است کاشت دندان با جراحی و شکافتن لثه و استخوان فک شما همراه است. هر جراحی هم با خود درد و خونریزی به همراه میآورد. درد و خونریزی در این عمل جراحی کوتاهمدت است. اما به دلیل جایگاه زخمها که داخل دهان شما است، خوردن و نوشیدن شما تا چند روزی با اشکال همراه میشود.
û امکان عفونت:
نباید احتمال عفونت را در هیچ عمل جراحی نادیده بگیریم. کاشت دندان با برش دادن لثه و بخیه زدن آن همراه است. وجود هرگونه آلودگی در روند جراحی و پس از آن، تا زمانی که زخمها بهبود نیافتهاند، میتواند خطر عفونت را برای شما به همراه داشته باشد. در صورت برخورد با چنین مشکلی، روند درمانی شما کمی پیچیدهتر و مشکلتر خواهد شد.
البته راههای گوناگونی برای پیشگیری از این مشکل وجود دارد که با رعایت آنها احتمال عفونت از شما دور میشود. متأسفانه در صورت رعایت نکردن بهداشت، حتی پس از کاشت موفق دندان، باز هم امکان عفونت وجود دارد. به همین دلیل است که پزشکان بیشترین تأکید را در رعایت بهداشت دهان و دندانها، پس از ایمپلنت دارند.
û نامناسب برای برخی مردم:
ایمپلنت فول موس روش درمانی مناسبی برای همه کسانی که دندانهای خود را از دست دادهاند نیست. کاشت کامل دندانها بیشتر موردنیاز افراد سالمند است. بسیاری از این افراد به دلیل بیدندانی دچار تحلیل استخوان فک شدهاند. برخی نیز با مشکلاتی در سینوسها روبهرو هستند. همچنین بسیاری از افراد سالمند که نیاز به ایمپلنت کل دهان دارند، دچار بیماریهای مختلفی هستند. بیماریهایی که هریک مانعی در راه کاشت دندان ایجاد میکنند.
û هزینه بالا:
یکی از مهمترین معایب کاشت دندان هزینۀ بالای آن است. هزینهای که امکان بهرهمندی از آن را برای بسیاری از مردم ناممکن میسازد.
انواع ایمپلنت فول موس:
چند روش برای برخوردار شدن شما از ایمپلنت کامل وجود دارد:
1- بریج بر پایه ایمپلنت:
در کاشت دندان با روش بریج بر پایه ایمپلنت، هر سه یا چهار دندان شما با دو یا سه فیکسچر در فک شما کاشته میشود.
2- ایمپلنت کامل عادی یا ایمپلنت Full Arch:
در ایمپلنت کل دهان در حالت عادی، تعداد پایهها باتوجهبه وضعیت فک شما انتخاب میشود و میتواند بین شش تا هشت پایه باشد.
3- ایمپلنت All On Four:
روش دیگری نیز برای ایمپلنت فول موس وجود دارد که با نام All On Four شناخته میشود. All On Four به معنای کاشت همۀ دندانها بر روی چهار فیکسچر ایمپلنتی است. در این روش که به ایمپلنت کامل فوری هم معروف است، همه دندانهای یک فک بر روی چهار فیکسچر کار گذاشته میشوند. تعداد کمتر پایهها بهبودی زودتر شما را در این روش به دنبال دارد.
4- ایمپلنت زیگوماتیک:
ایمپلنت زیگوماتیک نوعی ایمپلنت کامل دندانها برای افرادی است که استخوانهای فک بالای آنها تحلیل رفته است. پایههای ایمپلنت در این روش درمانی بهجای وصل شدن به استخوان فک بالا، به استخوان گونه متصل میشوند. در واقع، شما با این روش ایمپلنت نیازی به پیوند استخوان ندارید و استخوان گونه نقش نگهدارنده پایههای ایمپلنت را به عهده میگیرند.
ایمپلنت زیگوماتیک روش حساسی است و نیاز به متخصص ایمپلنتی دارد که سابقه انجام این عمل را داشته باشد. پایداری این نوع ایمپلنت هم خوب است و انجام آن نیاز به لیفت سینوس و پیوند استخوان را برطرف میکند. البته پایههای ایمپلنت در این روش بلندتر از روش معمول کاشت دندان هستند تا بتوانند دندانها را به استخوان گونه شما وصل کنند. این روش ایمپلنت فول موس نیاز به مهارت بالایی دارد و هزینه آن هم بالاتر از هزینه ایمپلنت با روش معمول است.
5- ایمپلنت هیبریدی:
ایمپلنت هیبریدی نیاز به چهار تا شش پایه متصلبههم برای ایمپلنت یک فک دارد، اما نوع پایهها در این روش کاشت دندان با پایههای All On Four متفاوت هستند. چهار یا شش فیکسچر در ایمپلنت هیبریدی به هم متصل هستند و دندانهای فک شما روی آنها نصب میشوند.
مراقبت از ایمپلنت فول موس:
ایمپلنت کامل نیاز به مراقبت جدی دارد. با برخی از نکتههای مراقبتی این نوع ایمپلنت آشنا شوید:
* برای برخورداری از ایمپلنت فول موس طول درمان و دوره بهبودی طولانیتری از پروتز دندانمصنوعی دارید. بدیهی است در همه این مدت شما باید صبر و شکیبایی به خرج دهید تا دوره درمان شما به پایان برسد و در همه این زمان نکتههای مراقبتی را رعایت کنید.
* مراقبت از دندانهای ایمپلنتی باید با دقت و وسواس بیشتری نسبت به پروتزهای دندانمصنوعی صورت گیرد. مسواک زدن مرتب نباید فراموش شود. همچنین دهان و دندانها باید به طور مرتب با آبنمک یا مواد مناسب دیگر ضدعفونی شوند تا احتمال رشد باکتریها در آن به صفر نزدیک شود.
قیمت ایمپلنت فول موس:
قیمت ایمپلنت کامل دندانها به گزینههای گوناگونی بستگی دارد:
* برند ایمپلنت:
برند و شرکت سازنده ایمپلنت مهمترین گزینه در تعیین قیمت ایمپلنت دندان است. مناسبترین قیمت مربوط پروتزهای کرهای درجهدو و سه است. دندانهای کرهای درجه یک قیمت بالاتری دارند. ایمپلنتهای بهتر سوئیسی نیز قیمت بیشتری از ایمپلنتهای کرهای دارند. ایمپلنتهای شناختهشده جهانی، مانند اشترومن و زیمر نیز از بالاترین قیمتها برخوردارند.
* دستمزد جراح:
تنها پزشکانی توانایی انجام ایمپلنت کامل دندانها را دارند که از تخصص بالایی برخوردار باشند. تخصص و تجربه جراح تأثیر زیادی در تعیین قیمت کاشت کامل دندانها دارد. البته توجه داشته باشید که تنها بالا بودن قیمت نمیتواند نشانه تخصص جراح باشد. بهترین جراحان ایمپلنت از نمونههای جراحی موفقشان شناخته میشوند.
* نوع کار گذاشتن ایمپلنت:
نصب پایههای ایمپلنت به استخوان فک بالا و پایین شما راههای مختلفی دارد. برخی از این راهها پیچیدهتر و برخی دیگر نیز سادهتر هستند. هرچقدر پیچیدگی این راهها بیشتر باشد و روند درمانی را سختتر کند، هزینه ایمپلنت فول موس شما هم بیشتر خواهد شد.
* درمانهای اضافه:
گاهی تازه دندانهایتان را از دست دادهاید و فک شما نیاز به هیچ درمان اضافهای ندارد. در این صورت، مبلغی به هزینه ایمپلنت شما افزوده نخواهد شد. اما اگر چند سال از بیدندان بودن شما گذشته باشد، یا دچار مشکلاتی در فک و لثههای خود باشید، ممکن است نیاز به درمانهای اضافه پیدا کنید. در چنین شرایطی، هزینه درمانهای اضافه هم به هزینه ایمپلنت فول موس شما اضافه خواهد شد.
* هزینههای جانبی کاشت دندان:
روند کاشت دندان نیاز به انجام آزمایشها و گرفتن عکسهای رادیولوژی دارد. مقدار کمی از هزینه کل ایمپلنت نیز به این موارد اختصاص پیدا میکند.
پرسشهای متداول:
1- آیا انجام ایمپلنت کل دهان خطرناک است؟
خیر، در صورتی که کاشت دندان خطری برای شما داشته باشد، پزشک این روش را به شما توصیه نمیکند.
2- چه کسانی نمیتوانند از ایمپلنت همۀ دندانها بهرهمند شوند؟
کسانی که از سلامت عمومی برخوردار نیستند یا به بیماریهایی مانند سرطان و بیماریهای قلبی خطرناک مبتلا هستند. همچنین افرادی که دچار پوکیاستخوان هستند.
3- قیمت ایمپلنت کامل چقدر است؟
قیمت ایمپلنت کل دهان به گزینههای مختلفی بستگی دارد که یکی از مهمترین آنها برند دندان موردنظر شما است. برای مشخص شدن هزینه درمان کافی است به کلینیک دکتر مرتضی قادری مراجعه کنید و فک و دندانهای شما معاینه شوند. اما بهطورکلی، هزینه ایمپلنت فول موس از 80 تا 200 میلیون تومان متغیر است.
4- آیا بیماران دیابتی میتوانند از ایمپلنت کامل استفاده کنند؟
بیماری دیابت باعث کندتر شدن روند جوش خوردن زخمها میشود. بهاینترتیب، احتمال اینکه این بیماری روند کاشت دندان را با مشکل روبهرو سازد، زیاد است، اما این کار ناممکن نیست. اگر شما به این بیماری دچار هستید، باید همزمان زیر نظر متخصص داخلی و ایمپلنت باشید و به کاشت دندان اقدام کنید.
گفتار پایانی:
ایمپلنت فول موس روندی وقتگیر و کمی طولانی دارد. در واقع، باید بگوییم رفتن این مسیر صبر و تحمل، و رهروی ثابتقدم میخواهد. اما وقتی به پایان مسیر رسیدید و از لذت داشتن دندانهایی شبیه به دندانهای طبیعی برخوردار شدید، همه خستگی شما به پایان خواهد رسید. ایمپلنت کامل همانند جادویی هر دو فک شما را دارای دندانهایی سفید، طبیعی و زیبا میکند. برای گرفتن نوبت یا انجام مشاوره با دکتر مرتضی قادری روی لینک بزنید و با ما تماس بگیرید.
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.