title
کد خبر: 98198
00
تأثیرات شهرنشینی بر سلامت

هفته سلامت با شعار" شهرنشینی و سلامت" و موضوعات مرتبط با سلامت، سلامت محیط، سلامت جاده ‌ای، شیوه‌ های زندگی سالم، امنیت و سلامت غذا برگزار می‌ شود.

به گزارش بهداشت نیوز: سازمان جهانی بهداشت از تمام کشورهای دنیا دعوت کرده است که در یک حرکت جهانی با عنوان "هزارشهر، هزار زندگی" مشارکت داشته باشند و بر این اساس طی تفاهم نامه‌ ای که بین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان جهانی بهداشت به امضا رسیده است، تاکنون 40 شهر کشورمان با امضای این تفاهم نامه به شبکه "هزارشهر، هزار زندگی" پیوسته‌ اند.
30 درصد مردم تهران به ‌دلیل ترافیک دچار افسردگی و اضطراب شده‌ اند

بشیر خالقی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، می گوید: شهروندان تهرانی که هر روز ناچار هستند ساعات زیادی را در ترافیک معطل شوند قطعا دچار کسالت و خستگی خواهند شد.

کارشناسان محیط‌ زیست از رده ‌خارج‌ کردن خودروهای فرسوده، به ‌کار گیری خودروهای جدید، بهینه‌ سازی مصرف سوخت، معاینه فنی خودروها و افزایش و توسعه خدمات حمل‌ و نقل عمومی را ازجمله راه کارهای کاهش آلودگی هوا اعلام کرده‌ اند.

گفتنی است سازمان بهداشت جهانی، در گزارشی که از تأثیر آلودگی هوا بر سلامت ‌روانی مردم اعلام کرد، از افسردگی با عنوان "اپیدمی خاموش" نام برد.

افسردگی ناشی از آلودگی هوا در شرایطی اعلام شده که ماه گذشته آلودگی هوا عامل آسم35/4 درصد از جمعیت تهران اعلام شد.

کارشناسان می ‌گویند: آلودگی هوا عامل تشدید بیماری‌ های قلبی، تنفسی، نازایی، سقط جنین و سرطان است و در صورت بالا‌تر بودن غلظت آلاینده ‌های هوا از یک حد معین، می‌ تواند منجر به مرگ آنی افراد شود.

گذشته از غبار و ذرات ریز، در هوای آلوده مقدار زیادی مواد سمی دیگر مانند دی اکسید کربن و دی اکسید نیتروژن هم وجود دارد که باعث ایجاد مسمومیت در بدن انسان می ‌شوند.

بر پایه تحقیقات انجام‌ شده توسط شرکت کنترل کیفیت هوا و وزارت بهداشت میزان آلاینده‌ ها در شهر تهران 2/8 برابر استاندارد جهانی است و روزانه 1200 تن آلاینده در هوای تهران پخش می ‌شود.

اثرات سوء آلودگی هوا بر سلامتی انسان به ‌صورت اختلال در بینایی، تار دیدن، خستگی، سردرد و خواب ‌آلودگی بروز می‌ کند و باعث ایجاد تغییر در عملکرد قلب و شش می ‌شود. آلودگی هوا همچنین باعث کاهش وزن نوزاد می‌ شود و بر میزان مرگ ‌و میر کودکان تأثیر می‌ گذارد.

ابتلای کودکان به سرطان خون نخستین پیامد زندگی در خیابان‌ های پُر ترافیک تهران است. آلودگی هوا بر پایه نظر متخصصان یکی از علل مرده ‌زایی در تهران است.

هوای آلوده، گذشته از اثرات مخرب جسمی و روحی بر بهداشت و سلامت جامعه، از تأثیرات منفی اقتصادی، اجتماعی و زیست ‌محیطی گسترده‌ ای نیز برخوردار است که در جای خود شایسته است تا توسط کارشناسان، بیشتر به آن پرداخته شود.
روز جهانی بهداشت

سالانه 3 میلیون نفر در اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می ‌دهند که 90 درصد آنان در کشورهای توسعه‌ یافته هستند. دربعضی کشورها تعداد افرادی که در اثر همین عامل، جان خود را از دست می ‌دهند بیشتر از قربانیان سوانح رانندگی است. این مرگ ‌و میر به‌ طور خاص مربوط به آسم، برونشیت، تنگی نفس و حملات قلبی و آلرژی ‌های مختلف تنفسی است.

پیامدهای منفی و زیان بار ناشی از آلودگی صوتی نیز به ‌طور کلی در انسان‌ ها به قرار زیر است:

* نگرانی و ناراحتی عصبی

* نگرانی همراه با خستگی و کاهش راندمان کار

* دگرگونی ‌های دائم یا موقت در رفتار زیستی از قبیل انقباض نایژک‌ ها و تغییر ضربان قلب

* ضایعه در دستگاه شنوایی و دیگر دستگاه‌ های بدن.
ضرورت بازنگری در سیاست گذاری مدیریت کلان شهرها

برخورداری از زندگی سالم، مولد و هدفمند حقی است همگانی که مسئولیت تحقق آن برعهده همه نهادها و لازمه توسعه پایدار است؛ بر این اساس فراهم ‌کردن شرایط مناسب برای تأمین سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی شهروندان از جمله حقوق طبیعی و نیازهای اساسی به شمار رفته و درکتب اسلام و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مورد تأکید قرار گرفته است.

در سند چشم‌ انداز بیست ‌ساله کشور، یکی از ویژگی ‌های جامعه ایرانی، برخورداری از سلامت، رفاه، امنیت غذایی، تأمین اجتماعی، فرصت‌ های برابر، توزیع مناسب درآمد، نهاد مستحکم خانواده به دور از فقر، فساد و تبعیض و بهره‌ مندی از محیط ‌زیست مطلوب ‌دانسته شده است.

از آن جایی که امروزه بیش از 50 درصد از عوامل مؤثر بر سلامت را عوامل اجتماعی نظیر سواد، اشتغال و فقر تشکیل می ‌دهد نگاه به حوزه سلامت، رویکردی فرهنگی و اجتماعی نیز هست. شهرهای بزرگ ایران با چالش‌ های متعددی از جمله تراکم جمعیت، مسکن، استقرار صنایع بزرگ، استقرار واحدهای عمده تهیه و توزیع کالا، آلودگی هوا و شرایط زیست ‌محیطی نامناسب، کمبود امکانات و تأسیسات جمع ‌آوری و تصفیه پسماندها، بیکاری، اعتیاد و ترافیک روبه‌ رو هستند که این مسئله ضرورت بازنگری در سیاستگذاری مدیریت کلان شهر ها و توجه جدی به سلامت شهری را گوشزد می‌ کند.
رشد شهر نشینی سلامت شهروندان را به خطر می اندازد

دکتر محمد حسن محمدی سرپرست دانشگاه علوم پزشکی زابل در نخستین جلسه برنامه ریزی برای هفته سلامت سال 89 اظهار داشت: باید در زمینه جلوگیری از گسترش شهرها فرهنگ سازی های لازم صورت گیرد تا سلامت شهرها طی سال های آینده به خطر نیفتد. در واقع رشد شهر نشینی سلامت شهروندان و افرادی که به دلایل مختلف برای زندگی به شهرها می آیند را به خطر می اندازد.

در برنامه های تدوین شده هفته سلامت باید عوامل اجتماعی، شیوه های زندگی سالم، نوع تغذیه، مسایل بهداشتی، آموزش به دانش آموزان و دانشجویان، گسترش ورزش کارکنان ادارات منظور شود.

برنامه های حوزه سلامت تنها نباید محدود به بازه زمانی هفته سلامت باشد بلکه باید برای دیگر ایام سال نیز برنامه ریزی انجام شود.

منبع: همشهری


مرتبط ها
ارسال نظر
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
اینستاگرام بهداشت نیوز