جوانگرایی گفتمانی است که مانند بسیاری از گفتمانهای سازنده دیگر در ایران، رهبر معظم انقلاب مروّج آن بودهاند. ازجمله در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی -که فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی را رقم میزند- بر نقش جوانان مومن ایران اسلامی تاکید کردند. بر این مبنا باید جوانان در چهل ساله دوم انقلاب به عنوان سکاندار اصلی در جامعه نقشآفرینی کنند.
بهداشت نیوز- انتخابات و مراجعه به آراء عمومی به عنوان یکی از ارکان اصلی نظام جمهوری اسلامی همواره از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی مورد توجه بوده است و این نظام توانسته با استفاده از آن، الگوی حکومتی جدیدی را به دنیا به نام «مردمسالاری دینی» عرضه نماید. لذا به خاطر اهمیت و جایگاه انتخابات در این نظام همواره مورد تاکید حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری بوده و در مناسبتهای مختلف درباره آن رهنمودها و توصیههایی مطرح نمودهاند.
رهبر انقلاب در دیدار خود با مردم کرمان و خوزستان (2/10/1402) برای انتخابات مطلوب، چهار ویژگی را - شامل رقابت، سلامت، امنیت و مشارکت – برشمردند و در تبیین معنای رقابت فرمودند: یعنی میدان باز باشد برای مسابقه جناحهای سیاسی و نظرات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی. همچنین مصداق دیگری از رقابت را مسابقه میان جوانان و افراد باسابقه دانستند. به تعبیر ایشان، مجلس خوب و قوی مجلسی است که ترکیبی از جوانان و مجرّبها و باسابقهها باشد.
جوانگرایی گفتمانی است که مانند بسیاری از گفتمانهای سازنده دیگر در ایران، رهبر معظم انقلاب مروّج آن بودهاند. ازجمله در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی -که فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی را رقم میزند- بر نقش جوانان مومن ایران اسلامی تاکید کردند. بر این مبنا باید جوانان در چهل ساله دوم انقلاب به عنوان سکاندار اصلی در جامعه نقشآفرینی کنند.
حکمت تاکید ایشان بر حضور جوانان این است که از مهمترین خصوصیات جوان، روحیه امیدواری است که اتفاقاً جامعه امروز ما نیز بهشدت به آن نیازمند است. ویژگی دیگر بلندهمتی است. آنها با انرژی و تحرک و انگیزه بسیار، اهداف و آرمانهای عالی و امیدها و آرزوهای بزرگ را در دل میپرورانند و برای وصول به آنها تحمل و مجاهدت میکنند و در راه وصول به هدف اهل فداکاری و ایثار هستند. نسل جوان به طور طبیعی دارای ایدههای نو برای اداره جامعه است. چرا که از منظرگاه متفاوت به مسایل مینگردد و دنیای ذهنی او متفاوت از پیشینیان است. جوانان در طول چهار دهه اخیر نشانه دادهاند که قابل اتکا هستند و توانایی حل مشکلات کشور را دارند. به کارگیری آنها در عرصههای مدیریتی، نشاط اجتماعی، قدرت ریسکپذیری و انگیزه و امید مضاعفی را برای جامعه به ارمغان میآورد.
البته تأکید بر جوانگرایی به معنای ستیز و حذف افراد باسابقه نیست، بلکه بسترسازی برای حضور جوانانی است که بتوانند شایستگی و لیاقت خود را برای تصدی جایگاههای خدمت به اثبات رسانند و این مسابقه و تلاش برای اثبات شایستگی، توانمندی و همت است و انتخابات یکی از عرصههای رقابت و مسابقه بین این دو قشر را فراهم ساخته که پس از رقابت، همکاری آنان میتواند ظرفیت و توان شناخت و حل مسائل را در مجلس تقویت نماید. حرکت کشور به سمت توسعه و تحول، به فکر نو، اندیشه پویا، آرمانخواهی و نیروی محرکه جوانان و صد البته تجربه و اندوخته مدیران پیشین نیازمند است و لازم است این دو با یکدیگر ترکیب شوند و همافزایی تجربه و جوانی به افزایش کارآمدی و توان حل مسائل و مشکلات منجر و ضریب توفیق را افزایش میدهد.
همانطور که مقام معظم رهبری از وظایف مجلس را بازبینی در قوانین موجود دانستند، ایجاد تحول در مرکز قانونگذاری کشور نیازمند حضور جوانانی با ایدههای نو و تحولخواهانه است و در بعد نظارتی مجلس نیز روحیه شجاعت نمایندگان جوان موجب میشود بدون محافظهکاری در مقابل کجرویها و مفاسد بایستند. از این رو، حضور جوانان در کنار افراد باتجربه و تلفیق تجربه کار نمایندگی آنها با انرژی جدید جوانان زمینهساز اصلاح ساختار و تحول در مجلس خواهد بود.
به قلم: دکتر مسعود رحمتی
استاد دانشگاه و فعال فرهنگی اجتماعی
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.