کد خبر: 63775
تاریخ انتشار: دوشنبه 10 ارديبهشت 1397 - 06:30
والیوم (Valium) دارویی مسکن و خوابآور است که برای تسکین اضطراب، اختلالات خواب و اختلالات هراس تجویز میشود. مصرف این دارو ممکن است باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد به آن شود. بنابراین میزان مصرف والیوم حتما باید توسط پزشک تعیین شود. نام دیگر این دارو دیازپام بوده و خوابآلودگی، تنگی نفس و عدم تعادل از عوارض مصرف آن میباشد.
به گزارش بهداشت نیوز، افرادی که خودسرانه از داروهای خوابآور و آرامبخش استفاده میکنند باید خطر وابستگی به این داروها را جدی بگیرند. شاید به ظاهر اعتیاد به این داروها خطرناک نباشد اما اینطور نیست و گاهی با ترک دارویی که به آن وابسته شدهاید مشکلات روانی و جسمی به مراتب بدتری برایتان ایجاد میشود. برخی داروها مثل داروهای کنترلکننده فشار خون و دیابت تنها ایجاد وابستگی میکند یعنی فرد برای ادامه حیات خود به این داروها وابسته است. این مورد خطرناکی نیست اما زمانیکه از داروهای آرامبخش استفاده کرده و بدنتان نیاز به دوز بالاتری از آن داشته باشد میگوییم فرد به این دارو اعتیاد پیدا کرده است. در این شرایط ترک دارو توسط فرد مصرفکننده چندان آسان نیست.
از مهمترین داروهای اعتیاد آور میتوان به داروهای خوابآور و آرامبخش اشاره کرد. برخی از این داروها عبارتند از: دیازپام، لورازپام، کلردیازپوکساید، کلونازپام و آلپرازولام.
معمولا ترک کردن داروهایی که فرد به آنها اعتیاد پیدا کرده است با عوارضی مثل حملات اضطرابی و بیخوابیهای شدید همراه است. به همین دلیل توصیه میشود هیچگاه خودسرانه و بدون تجویز پزشک از این داورها استفاده نشود. تنها پزشک باید میزان دوز مصرفی این داروها را که از حساسیت بالایی برخورداند تعیین کند. در ادامه با نمونهای از این داروها با عنوان داروی دیازپام یا والیوم آشنا میشوید.
والیوم چیست؟
والیوم (Valium) دارویی مسکن و خوابآور است که برای تسکین اضطراب، اختلالات خواب و اختلالات هراس تجویز میشود. از این دارو به عنوان ضد تشنج و شلکننده ماهیچه اسکلتی، درمان انقباض عضلانی و تشنج هم استفاده میشود. جذب این دارو از راه خوراکی سریع و آسان است. از آنجاییکه این دارو با آرام کردن مغز و اعصاب کار میکند به منظور آرامسازی قبل از عملهای پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. والیوم به صورت قرصهای ۲ و ۵ و ۱۰ میلیگرمی موجود است.
هشدار: افرادی که به طور دائمی از این داروها استفاده میکنند به تدریج به آن وابسته شده و برای دستیابی به همان میزان آرامش قبلی، مجبور به مصرف میزان بیشتری از آن هستند. بنابراین با افزایش تدریجی میزان مصرف وابستگی به دارو ایجاد شده و به مرور فرد به مصرف آن اعتیاد پیدا میکند. بر همین اساس میزان دوز مصرفی این دارو باید حتما توسط پزشک و تحت نظر ایشان تعیین گردد.
نام های دیگر، موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی:
نام های دیگر | Diazepam Intensol , Diastat , Diastat AcuDial |
موارد مصرف |
اضطراب و بی خوابی سندرم قطع مصرف الکل اختلالات تشنجی درمان وحشت و ترس بیش از حد اسپاسم عضلات اسکلتی تکانهای غیر ارادی یا لرزش |
عوارض | افت قوای ذهنی، خوابآلودگی، تکلم نامفهوم، ضربان قلب کند، تنگی نفس، عدم تعادل، بثورات جلدی، گلودرد، تب و لرز، کبودی یا خونریزی غیرعادی، زخمهای دهانی، زردی پوست یا چشمان، از دست رفتن حافظه، بیخوابی، اضطراب یا تحریکپذیری |
تداخل دارویی | الکل، سیگار، ضد دردهای مخدر، داروهای ضدافسردگی، داروهای ضدتشنج، بیهوش کنندههای عمومی، مهارکنندههای مونوآمینواکسیداز (MAO)، ضدافسردگیهای سه حلقهای و داروهای پایینآورنده فشار خون، داروهای مضعف CNS |
مقدار و نحوه مصرف والیوم
والیوم در افراد مختلف با مقادیر متفاوتی تجویز میشود. به طور معمول برای درمان اضطراب، ۲ میلیگرم از دارو سه بار در روز و در صورت نیاز تا ۳۰ میلیگرم در مقادیر تقسیم شده مصرف میشود.
نکاتی که در ارتباط با مصرف این دارو باید بدانید
- حین مصرف این دارو به پزشکتان به طور منظم مراجعه کنید تا بهبود شما را زیر نظر داشته باشد.
- شکلهای مایع والیوم را میتوان با غذاهای مایع یا نیمه جامد مثل پوره مخلوط کرد.
- مصرف هر گونه داروی آرامبخش دیگر با والیوم تداخل دارد.
- هیچگاه دارو را بیش از مقدار و مدت زمان توصیه شده مصرف نکنید. چرا که خطر وابستگی و اعتیاد به آن وجود دارد.
- مصرف این دارو در زمان بارداری به خصوص سه ماهه اول و شیردهی غیر مجاز است مگر در موارد اضطراری و به تشخیص پزشک.
- اگر یک نوبت را فراموش کردید، به مجردی که آن را به یاد آوردید مصرفش کنید. اگر تقریباً موقع نوبت بعدی مصرف دارو رسیده است، نوبت فراموش شده را رها کرده به برنامه دارویی منظمتان بازگردید و مقدار دارو را دوبرابر نکنید.
- تا مشخص شدن پاسخ بدنتان به دارو در رانندگی و کار با وسایل خطرناک احتیاط کنید. اگر در هنگام مصرف دیازپام دچار افکار یا احساسات عجیب شدید با پزشکتان مشورت کنید.
- قبل از مصرف هرگونه داروی دیگری با پزشک مشورت کند. چرا که ممکن است با داروی والیوم تداخل داشته باشد.
- مصرف طولانی مدت دارو، تاثیر و کارآیی آن را کاهش میدهد.
- توصیه میشود در هنگام مصرف این دارو از خوردن گریپفروت خودداری کنید. این میوه عوارض جانبی والیوم را افزایش میدهد.
- در صورتیکه با مصرف این دارو بهبودی برایتان حاصل نشد به پزشک مراجعه کنید.
- والیوم مایع نباید یخ بزند.
توصیهها و مراقبتهای پرستاری
- شمارش دورهای سلولهای خونی و تستهای کار کبد طی درمان طولانی توصیه میشوند.
- نسبت جذب و دفع و دفع مدفوع را کنترل کنید. بر راه رفتن بیمار نظارت کنید.
- در سالمندان و بیماران ناتوان احتمال بروز خواب آلودگی، آتاکسی، یبوست، احتباس ادراری بیشتر است.
- این دارو افراد با مشکلاتی همچون ضعف تنفسی، نارسایی حاد ریوی، حالات فوبیک، نارسایی کبدی، سایکوز مزمن، دپرسیون و اضطراب همراه آن نباید مصرف شود.
چنانچه به منظور درمان اختلالات مربوط به خواب و یا برای خاصیت آرامبخشی این دارو قصد استفاده از آن را دارید بهتر است با سایر داروها هم در این زمینه آشنا شوید. علاوه بر این راهکارهایی خانگی و آسان هم وجود دارد که میتوانید از آن ها بهره ببرید.
منبع: مجله ستاره
ارسال نظر
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.