این روزها بارش برفهای یک متری جزء خاطرات و آرزوی برخی از افراد شده است. مسلماً تغییرات اقلیمی زمین در پی گرمایش زمین و تأثیرات آلودگی و بحرانهای محیط زیست در ایجاد خشکسالی و کاهش بارش نزولات جوی اثرگذار بوده است ولی تجربه نشان داده است که با وجود بارشهای کم نزولات جوی، پدیدههایی مثل کولاک، سیل، بهمن خصوصاً در مناطق مستعد، ارتفاعات و گردنهها و مسیل رودخانهها بهصورت لحظههای کوتاه ایجاد میشوند، بنابراین لازم است در مواجهه با مخاطرات فصل سرما، سلامت خود و خانواده را حفظ کنیم.
به گزارش بهداشت نیوز، مهندس حمید گلناری، کارشناس مسئول امور کاهش خطر بلایا و حوادث معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی قزوین با بیان این مطالب، گفت: پدیدههایی ازقبیل یخبندان، کولاک، بوران، بارش برف سنگین و بهمن، در دسته مخاطرات آب و هوایی بلایای طبیعی قرار دارند و اکثر اقدامات و برنامهریزیهای چرخه مدیریت خطر بلایا شامل پیشگیری، کاهش آسیب پذیری، آمادگی و پاسخ مناسب برای این مخاطرات کاربرد دارد.
وی به برخی از اقدامات ضروری برای آمادگی و کاهش اثرات کولاک و گرفتاری در برف و سرما به شرح زیر اشاره کرد:
به هشدارها و اخطارهای هواشناسی و ستادهای بحران توجه نماییم. از عادی انگاری اینگونه هشدارها پرهیز نماییم. هیچگاه بهدلیل عادی بودن شرایط کنونی در محل زندگی، فکر نکنیم در حین مسیر سفر و یا ایام و زمانهای پیشِ رو مشکلی وجود نخواهد داشت.
در هنگام اعلام هشدارها و اخطارها از هرگونه سفرهای غیرضروری اجتناب کنیم. در صورت اجتناب ناپذیر بودن سفر، حتماً از سلامت خودروی خود مطمئن شویم. وسایلی نظیر زنجیر چرخ و لاستیک مناسب و زاپاس سالم را فراموش نکنیم. از وجود ضدیخ و کافی بودن میزان سوخت خودروی خود مطمئن شویم و سیستم گرمایشی خودروی خود را کنترل کنیم. از سلامت سیستم روشنایی، برف پاک کن، رادیو و باتری خودروی خود مطمئن شویم. قبل از مسافرت نحوه بستن زنجیر چرخ را تمرین کنیم. کیف اضطراری و لباس گرم را در وسیله نقلیه خود نگهداری نماییم.
از بیتوته کردن و استقرار در محلهای کوهستانی و مستعد بروز کولاک و سیل و بهمن خودداری نماییم.
از فعالیتهایی ازقبیل کوهنوردی و صعود به ارتفاعات و تفریح در مسیل رودخانهها پرهیز نماییم.
گروههای آسیبپذیر ازجمله مادران باردار که نزدیک به زمان زایمان هستند، در مکانهایی استقرار یابند که دسترسی به بیمارستان و پزشک امکانپذیر باشد.
مقداری نمک و شن جهت بازکردن راه عبور و مرور تهیه و نگهداری کنیم.
یک پارو و هر وسیله دیگری جهت جابجا کردن برف تهیه نماییم.
روش دومی را برای گرمایش منزل درنظر بگیریم. یک بخاری برقی برای گرم کردن یک اطاق میتواند در زمان قطع گاز کمک کننده باشد.
مقداری سوخت (هیزم خشک، نفت و ذغال) در یک محل امن و دور از دسترس کودکان و با رعایت تمهیدات پیشگیری از آتش سوزی، برای مواردی که با قطع گاز یا برق و سایر منابع انرژی مواجه شدیم، ذخیره نماییم. بدیهی است که تهیه بخاری متناسب با این سوخت نیز ضروری است.
لباس و پتوی گرم به اندازه کافی تهیه نماییم.
آب و غذا (حداقل برای سه روز تا یک هفته متناسب با تعداد افراد خانوار)، شمع، چراغ قوه و باطری اضافه برای آن تهیه و در منزل نگهداری نماییم. (احتمال اختلال در شبکه آبرسانی بهدلیل یخزدگی یا ترکیدگی لولهها و نیز قطع برق در این شرایط وجود دارد).
داروهای مورد نیاز افراد بیمار بهویژه داروهای حیاتی، مانند انسولین را تهیه و نگهداری نماییم.
یک برنامه مراقبت از افراد آسیبپذیر خانواده(سالمندان، معلولین، کودکان، مادران باردار و بیماران) پیشبینی نماییم.
بدیهی است در زمان وقوع کولاک و سرمای شدید و یا سیل ممکن است اعضای خانواده همگی در یک محل نباشند. بنابراین ضروری است تا علاوهبر پیشبینی یک روش ارتباطی مناسب مانند موبایل درصورت قطع این ارتباطات، محلی را برای جمع شدن مجدد اعضاء خانواده تعیین کنیم.
یک رادیوی کوچک که شبکههای مختلف رادیویی را بهخوبی بگیرد و خبرهای مربوط به پیشبینی وضع هوا و سایر اخبار نیز از آن قابل دریافت باشد، به همراه باتری اضافه تهیه نماییم.
شماره تماسهای اضطراری مانند 125(آتش نشانی)، 115 (اورژانس) و 112(هلال احمر) را به خاطر بسپاریم.
با درزگیری درها و پنجرهها، نصب پردههای ضخیم و پوشاندن شیشهها با پلاستیک از نفوذ سرمای شدید به منزل جلوگیری کنیم. با این حال هنگام استفاده از وسایل گرمایشی گازسوز یا نفتی، از پوشاندن همه درزها برای فراهم شدن امکان تبادل اکسیژن با محیط آزاد اجنتاب کنیم.
سالم بودن ناودانها را کنترل کنیم و از باز بودن آنها اطمینان حاصل کنیم.
بام منزل خود را کنترل کنیم و از سالم بودن عایق آن مطمئن شویم.
شاخههای درختانی که ممکن است در اثر سرما و سنگینی برف بر روی خانه سقوط کنند را قطع کنیم.
بهتر است یک کارشناس، ساختمان را از نظر تحمل حجم زیادی از برف بررسی کند.
از سالم بودن سیستمهای گرمایشی منازل خود مطمئن شوید و راههای خروج دود را ازنظر کارآیی مناسب بررسی کنیم.
از کارشناسان ایمنی برای اطمینان از عملکرد مناسب دودکشها کمک بخواهیم.
بخاریهای بدون دودکش فقط برای فضاهای بزرگ و باز مناسب است. استفاده از آن در محیطهای بسته و منزل بسیار خطرناک است.
لولههای آبی که در مجاورت هوای سرد قرار دارند را با پوششهای مناسب عایقبندی کنیم تا از یخزدگی و ترکیدن آنها جلوگیری شود.
از سالم بودن وسایل اطفاء حریق در منزل خود مطمئن شویم و آنها را در دسترس قرار دهیم. مطمئن شویم که همه اعضاء خانواده روش استفاده از آن را میدانند؛ زیرا استفاده از وسایل گرمایشی میتواند خطر آتشسوزی را بهدنبال داشته باشد.
در شرایط قطع گاز و راههای گرمایش منزل، سعی نماییم از یک اتاق برای زندگی استفاده کنیم یا چند خانواده در یک مکان جمع شویم تا راحتتر بتوانیم گرما را تأمین نماییم.ازز
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.