title
کد خبر: 249665
00
پیش دیابت؛ زنگ خطری که باید صدای آن‌را شنید

رییس مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماری‌های متابولیک دانشگاه، پیش دیابت را اولین مرحله از بیماری دیابت عنوان کرد که هیچ علامتی ندارد.

به گزارش بهداشت نیوز، دکتر فرزاد حدائق  فوق‌تخصص غدد و رییس مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماری‌های متابولیک دانشگاه گفت: پیش دیابت اولین مرحله از بیماری دیابت است که قند خون ناشتای فرد بالاتر از حد طبیعی (بین 126- 100 میلیگرم در دسی لیتر) است اما نه آنقدر که دیابت نوع 2 در نظر گرفته شود و با تغییر سبک زندگی قابل درمان است.

به گفته این فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه  قند ناشتای طبیعی کمتر از 100 میلی‌گرم در دسی لیتر است.

وی این که افراد یکباره و ناگهانی به دیابت مبتلا می‌شوند را یک باور اشتباه دانست و یادآور شد: در افراد سالم دارای فاکتورهای خطر، قندخون به تدریج افزایش یافته، ابتدا به مرحله پیش دیابت و در نهایت به دیابت فرد منجر می‌شود.

دکتر حدائق مداخلات به موقع در دورانی که فرد در حال گذر از مرحله پیش دیابت به مرحله دیابت است را بسیار با اهمیت برشمرد و افزود: اغلب افراد مدتی را  در مرحله پیش دیابت به سر می‌برند بدون این که از حضور این مرحله پرخطر با خبر باشند. در حالی که  این دوران طلایی، فرصتی مناسب برای انجام مداخلات صحیح و جلوگیری از بروز عوارض مرحله دیابت است.

 

تشخیص پیش دیابت

این استاد دانشگاه، سه معیار تشخیصی برای آگاهی از پیش دیابت را اندازه گیری قند خون ناشتا، قند دوساعته یا تست تحمل گلوکز و هموگلوبین A1C ( میانگین قند خون سه ماهه) عنوان کرد.

به گفته دکتر حدائق در مرحله پیش دیابت، قند خون ناشتای فرد بین 100 تا 126 میلیگرم در دسی لیتر است.

وی اندازه گیری قند دوساعته را آزمایش تشخیصی دیگری عنوان کرد و افزود: برای انجام این آزمایش فرد باید هشت ساعت ناشتا باشد و بعد از نمونه گیری اولیه، 75 گرم گلوکز به فرد داده می شود و مجدد بعد از 2 ساعت نمونه‌گیری خون انجام می‌شود. در این آزمایش اگر قند خون فرد بین 140 تا 199 میلی گرم در دسی لیتر باشد فرد مبتلا به عدم تحمل گلوکز و پیش دیابت مبتلا است.

دکتر فرزاد حدائق سومین آزمایش تشخیص پیش دیابت را اندازه گیری هموگلوبین A1C یا میانگین قند سه ماهه عنوان کرد و افزود: در صورتی که A1C  فرد مساوی و یا بیشتر از 6.5 باشد به عنوان یکی از معیارهای تشخیصی دیابت محسوب می‌شود و اگر بین 5.7 تا 6.4 باشد به عنوان پیش دیابت در نظر گرفته می شود.

 

افراد در معرض خطر پیش دیابت

به گفته رییس مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماری‌های متابولیک دانشگاه، افراد در معرض خطر پیش دیابت عبارتند از:

الف-  افرادی که مبتلا به اضافه وزن و یا چاقی( شاخص توده بدنی یا BMI مساوی و بیشتر از 25) به همراه یکی از عوامل خطر زیر هستند.

الف- سابقه خانوادگی دیابت در بستگان درجه اول

ب - تاریخچه حوادث قلبی و عروقی در فرد

ج- فشارخون بالا

د - مقادیر تری گلیسیرید بالا و یا HDL پایین

ه- خانمهای مبتلا به بیماری کیست تخمدان

و-  عدم فعالیت فیزیکی

2 – خانم‌های دارای سابقه دیابت بارداری

3-  افراد مبتلا به چاقی شکمی (دور کمر بیش از 90 سانتیمتر در هر دو جنس)

 

علایم پیش دیابت

دکتر حدائق با تاکید براین که مرحله پیش دیابت هیچ علامتی ندارد گفت: فرد در این مرحله می‌تواند فاقد علامت باشد.

وی پیش دیابت را ریسک فاکتور اساسی برای بروز دیابت دانست که خطر بیماری‌های قلبی و عروقی، پرفشاری خون و نارسایی کلیه را افزایش می‌دهد.

این فوق تخصص غدد تاکید کرد: برای تشخیص پیش دیابت باید از غربالگری یا اسکرین بهره بگیریم و منتظر مشاهده علایم نباشیم زیرا متاسفانه این اختلال علامتی ندارد.

به گفته وی این اختلال زمانی مشخص می شود که عوارض ناشی از آن ظاهر شود، بنابراین پس از تشخیص پیش دیابت باید اقدامات لازم برای جلوگیری از پیشرفت آن به سمت دیابت و یا برگشت فرد به حالت نرمال صورت گیرد.

 

غربالگری پیش دیابت

این استاد دانشگاه با اشاره به اهمیت غربالگری گفت: غربالگری برای افرادی دارای BMI نرمال (زیر 25) و بدون سابقه خانوادگی دیابت، از سن 35 سال انجام می‌شود اما در ایران با توجه به افزایش شیوع چاقی در نوجوانان و جوانان بهتر است سن غربالگری کاهش یابد.

وی افزود: با توجه به مطالعات صورت گرفته در جمعیت شهری تهران شیوع دیابت حدود 15 درصد و پیش دیابت نیز 15 درصد است و تقریبا می‌توان گفت که از هر سه نفر یک نفر به دیابت یا پیش دیابت مبتلا هستند که این فراوانی با افزایش سن بیشتر می شود.

دکتر حدائق به افراد دارای افزایش وزن همراه با سایر عوامل خطر توصیه کرد از نظر تشخیص پیش دیابت حتما بررسی‌های تکمیلی را انجام دهند.

 

پیشگیری  

این استاد دانشگاه رعایت سبک زندگی سالم شامل رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی را در پیشگیری و کنترل پیش دیابت موثر برشمرد.

به گفته وی با رعایت سبک زندگی، رژیم غذایی و فعالیت بدنی می توان از پیشرفت پیش دیابت و تبدیل آن به دیابت جلوگیری کرد و حتی پیش دیابت را به مرحله سلامت بازگرداند.

وی آلودگی هوا، استرس‌ها( روانی ، شغلی، اقتصادی و...)، مولفه‌های اجتماعی سلامت (از جمله آرامش روانی، عدم وجود اضطراب) را در جلوگیری از بروز این اختلال موثر دانست که باید مورد توجه قرار گیرند.

این فوق تخصص غدد، حفظ وزن بدن در محدوده طبیعی، حفظ دور کمر زیر 90 سانتیمتر و انجام فعالیت فیزیکی مناسب را از عوامل بسیار مهم در جلوگیری از بروز پیش دیابت و دیابت موثر برشمرد.

 

درمان

دکتر فرزاد حدائق کاهش پنج تا هفت درصدی وزن،  اصلاح رژیم غذایی و افزایش فعالیت بدنی را از جمله مداخلات موثر در درمان و کنترل پیش دیابت برشمرد.

به گفته وی فرد مبتلا به پیش دیابت با نظارت متخصص تغذیه و طب ورزشی و رعایت رژیم غذایی و ورزش می تواند  قند خون، پرفشاری خون و ... را اصلاح کند.

این استاد دانشگاه با اشاره به جایگاه دارو در درمان پیش دیابت، متفورمین را تنها دارویی ذکر کرد که در برخی مبتلایان به پیش دیابت استفاده می شود.

به گفته وی مصرف متفورمین در پیش دیابتی‌ها در سنین پایین(زیر 55 سال)، خانم‌های دارای سابقه دیابت بارداری، قند ناشتای بالای 110 و A1C  بالاتر از 6  به عنوان یکی از متدهای درمانی اشاره کرد.

این فوق تخصص غدد تاکید کرد: نباید فقط رویکرد ما کنترل قند در این بیماران باشد زیرا فردی که دارای قند خون بالاست متاسفانه فشارخون و چربی خون بالا نیز دارد.

این استاد پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه با اشاره به نتایج مطالعه قند و لیپید تهران گفت: این مطالعه نشان داد که هر سال یک درصد افراد  جامعه مبتلا به دیابت و چهار درصد مبتلا به پیش دیابت می‌شوند.

وی تاکید کرد: در صورت عدم اصلاح وضعیت فعالیت بدنی، رژیم غذایی و مولفه‌های اجتماعی سلامت با یک سونامی بیماری‌های غیرواگیر مواجه خواهیم شد. بنابراین بهتر است سرمایه گذاری ما در حوزه پیشگیری از این اختلالات باشد تا بتوانیم جامعه سالمتری داشته باشیم.

دکتر حدائق در خاتمه سخنان خود ابراز امیدواری کرد که مداخلات لازم برای اصلاح سبک زندگی، مولفه‌های اجتماعی موثر بر سلامت و فاکتورهای خطر پیش دیابت و پیش فشارخون و چربی خون بالا، زندگی سالمتری برای مردم کشور‌مان به ارمغان آورد.


مرتبط ها
ارسال نظر
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
اینستاگرام بهداشت نیوز