title
کد خبر: 248190
00
اطلاعات دارویی| دومپریدون؛ کاربرد، عوارض جانبی و تداخلات

دومپریدون دارویی است که اثرات خود را با مسدود کردن گیرنده‌های دوپامین در مغز و دستگاه گوارش اعمال می‌کند و منجر به افزایش حرکت و انقباض معده و روده می‌شود.

به گزارش بهداشت نیوز، این دارو در درجه اول برای درمان اختلالات گوارشی، به ویژه مواردی که شامل علائم تهوع و استفراغ است، استفاده می‌شود. علاوه بر این دومپریدون رفلاکس معده به مری (GERD)، سوء هاضمه عملکردی و گاستروپارزی را بهبود می‌بخشد. گاستروپارزی وضعیتی است که با تاخیر در تخلیه معده مشخص می‌شود و در نتیجه علائمی مانند نفخ، سیری زودرس و ناراحتی ایجاد می‌کند. این دارو با افزایش تحرک معده به تسکین این علائم، رفلاکس معده و بهبود عملکرد کلی دستگاه گوارش کمک می‌کند. همچنین پزشک ممکن است قرص دومپریدون برای نفخ تجویز کند. این دارو می‌تواند در ترکیب با سایر داروهای گوارشی برای درمان زخم معده نیز تجویز شود. 

دیگر موارد مصرف 
علاوه بر مصارف پزشکی تایید شده، این دارو به‌ صورت جانبی برای افزایش تولید شیر استفاده می‌شود. برخی از زنان شیرده ممکن است در تولید شیر کافی دچار مشکل شوند و دومپریدون به دلیل پتانسیل آن در افزایش تولید شیر مورد مطالعه قرار گرفته است. با این حال، ذکر این نکته ضروری است که زنان شیرده که این دارو را مصرف می‌کنند باید با پزشک متخصص مشورت داشته باشند.

عوارض جانبی دومپریدون
اگرچه این دارو به طور کلی به خوبی تحمل می‌شود، مانند هر دارویی، ممکن است در برخی افراد عوارض جانبی ایجاد کند. عوارض جانبی رایج شامل سردرد، خشکی دهان و ناراحتی‌های گوارشی مانند گرفتگی شکم، اسهال است. مصرف دومپریدون و یبوست نیز با هم مرتبط هستند. این عوارض معمولاً خفیف و گذرا هستند و بدون نیاز به مداخله پزشکی خود به خود برطرف می‌شوند. دومپریدون و لاغری با هم ارتباطی ندارند و اتفاقا این دارو می‌تواند باعث افزایش اشتها و اضافه وزن شود.

عوارض قلبی دومپریدون
یکی از نگرانی‌های مهم مرتبط با این دارو پتانسیل آن برای ایجاد عوارض جانبی قلبی است، به‌ویژه زمانی که در دوزهای بالا یا در بیمارانی با بیماری‌های قلبی زمینه‌ای استفاده می‌شود. این عوارض جانبی شامل تغییر در ریتم قلب است که به عنوان طولانی شدن فاصله QT (در نوار قلب) شناخته می‌شود و ممکن است منجر به آریتمی‌های قلبی جدی شود.

عوامل خطر دومپریدون
برخی عوامل ممکن است خطر بروز عوارض جانبی قلبی با این دارو را افزایش دهند:

مصرف دوزهای بالای این دارو (بیش از حداکثر دوز توصیه شده روزانه).
استفاده از این دارو همزمان با سایر داروها که ممکن است فاصله QT در نوار قلب را طولانی کند.
داشتن بیماری‌های قلبی زمینه‌ای مانند اختلالات ریتم قلب یا نارسایی قلبی.
استفاده از این دارو در بیماران مسن یا کسانی که نارسایی کبدی دارند؛ زیرا ممکن است دارو با سرعت کمتری از بدن خارج شده و منجر به سطوح بالاتر دارو در جریان خون شود.

تداخلات دارویی دومپریدون
دومپریدون می‌تواند با سایر داروها تداخل داشته باشد و به طور بالقوه بر اثربخشی یا ایمنی آن‌ها تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، داروهایی که آنزیم CYP3A4 را که مسئول متابولیسم این دارو است، مهار می‌کنند، می‌توانند منجر به افزایش سطح خونی دومپریدون شوند و خطر عوارض جانبی قلبی را بیشتر افزایش دهند. از جمله این داروها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

ایتراکونازول
کتوکونازول
نفازودون
وراپامیل
برخی آنتی‌بیوتیک‌ها مثل اریترومایسین
بسیاری از داروهای ضد ویروس
همانطور که گفته شد این دارو با داروهای مهارکننده پمپ پروتون مثل داروی امپرازول یا داروی لانسوپرازول تداخل جدی ندارد. برای جلوگیری از تداخلات احتمالی، ضروری است که در مورد تمام داروها، از جمله داروهای بدون نسخه و مکمل‌های گیاهی به پزشک خود اطلاع دهید.

 


مرتبط ها
ارسال نظر
chapta
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
اینستاگرام بهداشت نیوز
تریبون