title
کد خبر: 219679
00
هشدار/ شرایط انفجار کپسول های اکسیژن در منزل را بشناسید

کپسول اکسیژن سیلندری است که گاز اکسیژن درون آن به صورت فشرده ذخیره می شود؛ همه افرادی که دچار بیماری های تنفسی هستند از کپسول اکسیژن استفاده می کنند و امروزه با همه گیر شدن ویروس کرونا، بسیاری از بیماران برای سپری کردن دوران نقاهت خود در منزل، اقدام به تهیه کپسول اکسیژن کرده اند.

به گزارش بهداشت نیوز، عضو هیات علمی گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار دانشکده بهداشت دانشگاه  علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیرازبا بیان اینکه اکسیژن از گازهای خطرناک و اشتعال پذیر است که به سرعت وارد واکنش شده و خطر انفجار به همراه دارد، گفت: اگر بخواهیم در زمینه خطرات کپسول اکسیژن صحبت کنیم، باید به انفجار و نشتی اکسیژن اشاره کنیم؛ در صورتی که کپسول دچار کوچکترین نشستی اکسیژن باشد، با یک جرقه جزئی، احتمال انفجار آن وجود دارد.

دکتر «مجتبی کمالی نیا» یکی از مهم ترین خطرات کپسول اکسیژن را نداشن رنگ، بو و حتی مزه عنوان کرد و افزود: همین ویژگی اکسیژن، تشخیص نشتی این گاز را دشوار ساخته و لزوم رعایت نکات ایمنی در زمان استفاده از کپسول های اکسیژن را افزایش می دهد؛ بنابراین در هنگام نصب و جابجایی کپسول باید دقت کنیم ضربه ناگهانی و شدید به آن وارد نشود، همچنین پس از استفاده از کپسول، باید از محکم بودن اتصالات آن مطمئن شویم.

او بالاتر رفتن میزان اکسیژن در محیط به واسطه نشت از تجهیزات، استفاده از موادی که با اکسیژن سازگار نیستند، استفاده از اکسیژن در تجهیزاتی که برای کار با اکسیژن طراحی نشده ‌اند و بهره‌ برداری نادرست از تجهیزات حاوی اکسیژن را از عوامل اصلی برشمرد که می تواند موجب آتش گرفتن و انفجار هنگام استفاده از کپسول اکسیژن شود.

افزایش خطر انفجار کپسول اکسیژن در محیط بسته

این عضو هیات علمی گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار دانشکده بهداشت با تاکید بر اینکه در هنگام اکسیژن تراپی در منزل باید دقت بیشتری برای اطمینان از ایمنی کامل داشته باشیم، توضیح داد: درصد بروز خطرات کپسول اکسیژن در محیط بسته مانند خانه، بسیار بیشتر از بیرون است و یکی از بیشترین خطرات کپسول اکسیژن احتمال نشتی گاز اکسیژن به بیرون از کپسول است که این امر می تواند به دلیل درست بسته نشدن محل اتصالات شیر رخ دهد.

دکتر کمالی نیا افزود: خراب شدن دستگاه مانومتری به هر دلیلی باعث بروز آسیب به بیمار تحت درمان اکسیژن تراپی می شود.

او با بیان اینکه بهتر است پس از سپری شدن دوره درمان، کپسول های اکسیژن را در منازل نگهداری نکنیم، گفت: به طور کلی از انواع خطرات کپسول اکسیژن می توان به انفجار کپسول اکسیژن اشاره کرده که به دلایلی نظیر نشت گاز اکسیژن به محیط بسته، آغشته بودن کپسول به هر نوع روغن، سیگار کشیدن در کنار کپسول گاز اکسیژن، ذخیره کردن گاز اکسیژن درون سیلندرهایی که برای کار با آن طراحی نشده اند، اشباع اکسیژن بر اثر استفاده از شیرهای نامرغوب و تخلیه ناگهانی آن، نداشتن تهویه مناسب در مکانی که کپسول گاز اکسیژن در آن قرار دارد، نصب اشتباه شیرهای ورودی و خروجی، محکم بسته نشدن محل اتصالات، باز کردن سریع شیر گیج فشار و برخورد به صورت فرد در اثر ترکیدن آن، رخ می دهد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با توصیه به جداسازی کپسول های خالی اکسیژن از کپسول های پر توضیح داد: چرا که ممکن است به طور اتفاقی با تصور بر خالی بودن کپسول، شیر آن باز گذاشته شود و اشباع گاز اکسیژن در اتاق منجر به انفجار شود؛ بنابراین بهتر است از کپسول اکسیژن به صورت ایستاده استفاده شود، زیرا ممکن است باعث کج شدن شیرها و نشت گاز اکسیژن به محیط شود.

پیشگیری از ورود هرگونه ضربه به کسپول اکسیژن

دکتر کمالی نیا ادامه داد: هرگونه ضربه به کپسول اکسیژن درصد احتمال منفجر شدن آن را بالا می برد، همچنین در هنگام حمل و جابه جایی کپسول اکسیژن باید از دستکشی که از تمیز بودن آن اطمینان داریم، استفاده شود تا مانع از انفجار گاز اکسیژن شود، همچنین در هنگام استفاده از کپسول اکسیژن هیچگاه سیلندر را به طور کامل خالی نکنیم.

او توصیه کرد: بهتر است مقدار کمی اکسیژن، در حد ۲ اتمسفر در کپسول باقی بگذاریم، زیرا این کار مانع ورود گازهای دیگر به درون سیلندر و انفجار کپسول می شود؛ همچنین باید مراقب باشیم کپسول در جای خشک و به دور از هرگونه مواد روغنی نگهداری شود.

با اهدا یا امانت تجهیزات پزشکی بی استفاده در منزل، یارگیر دیگر بیماران باشیم

در همین زمینه مدیرعامل مجمع خیرین تامین سلامت فارس از مردم نیکوکار استان دعوت کرد تا با اهدا یا امانت تجهیزات پزشکی بی استفاده در منزل به «موسسه خیریه مراقبت متعالی در منزل فارس»، دیگر بیماران را نیز در استفاده از این تجهیزات، یاری دهند.

دکتر «علی اکبر رامجردی» با اشاره به مشکلات متعدد نگهداری بیماران صعب العلاج در بیمارستان از جمله مشکل حضور بیمار و خانواده او در مراکز درمانی، امکان سرایت عفونت های بیمارستانی و هزینه های درمانی بالا برای این گروه از بیماران گفت: در همین راستا «موسسه خیریه مراقبت متعالی در منزل فارس» با هدف مراقبت رایگان و از راه دور بیماران صعب العلاج در خانه، همراه با ارائه تجهیزات به روز موردنیاز برای مراقبت از این بیماران در خانه خود و همچنین با پیش بینی تقویت مسایل روحی و روانی موثر در درمان بیماران تشکیل شد.

او خدمات این موسسه را شامل تمامی مراقبت های متعالی روحی، روانی و جسمانی در حوزه پیشگیری و درمان برشمرد که با همکاری کادر پزشکی و پیراپزشکی، به صورت خدمات درمانی بستری طب متعالی ارائه می شود و ادامه داد: «موسسه خیریه مراقبت متعالی در منزل فارس»، موسسه ای غیر دولتی، غیر انتفاعی و غیر سیاسی است که به همت جمعی از خیرین و پزشکان در استان و با هدف حمایت و کمک به بیمارانی که در منزل تحت مراقبت پزشکی هستند، راه اندازی شده است.

دکتر رامجردی اهداف این موسسه را مبتنی بر چهار اصل کمک رسانی با محوریت تدارک وسایل بیمارستانی و تجهیزات پزشکی، کمک رسانی با محوریت ارائه خدمات پزشکی و بیمارستانی، کمک های تقویت روانی از سوی روانشناسان بالینی و تقویت سلامت روحانی بیمار برشمرد.

مدیرعامل مجمع خیرین تامین سلامت فارس با بیان مزایای طرح «مراقبت متعالی در منزل» گفت: به کمک این امر ضمن سرعت یافتن روند ترخیص بیمار از بیمارستان و کاهش هزینه های درمانی و بیمارستانی؛ آرامش روانی بیمار و خانواده او تامین شده و می توانیم شاهد تحقق منویات اخلاق حرفه ای پزشکی، حفظ کرامت انسانی بیمار و خانواده او، ارتقای سطح اراده و شناخت بیمار در خانواده برای تسهیل امر درمان، تقویت نظام جمع گرایی و حذف فرهنگ فردگرایی در تامین سلامت و اعتلای سلامت و ارتقای سطح آن از جسم به روان و روح باشیم که هدف ادیان الهی نیز هست.

دکتر رامجردی ادامه داد: بررسی ها نشان داده که مراقبت در منزل جانشینی ارزانتر برای برخی از بیماران بستری در بیمارستان شناخته شده و مراقبت های در منزل نزدیک به ۲۰ تا۳۰ درصد، هزینه کمتری نسبت به شرایط بستری بیماران در مراکز درمانی دارد.

قدردانی از خدمات نیکوکارانه مردم فارس در حمایت از مجموعه سلامت، به ویژه در بحران کرونا

او با قدردانی از خدمات نیکوکارانه مردم فارس در حمایت از مجموعه سلامت به ویژه در بحران کرونا گفت: با شیوع بحران کرونا در کشور، تامین تجهیزات پزشکی و درمانی و کمک های به موقع مردم در مدیریت این بحران و تامین سلامت بیماران بسیار موثر بود.

دکتر رامجردی یکی از اقدامات مهم مردم در بحران کرونا را خریداری و تامین تجهیزات پزشکی موردنیاز بیماران به ویژه مراقبت از بیماران در منزل دانست و اظهار کرد: در دوران کرونا خیرین بسیاری به یاری بیماران شتافته و تجهیزاتی نظیر کپسول اکسیژن را برای بیماران تامین کردند، همچنین برخی خانواده ها اقدام به تهیه کپسول های اکسیژن برای بیماران خود در منزل کردند که اکنون با کاهش آمار ابتلا در کشور، بسیاری از این تجهیزات بی استفاده مانده است.

مدیرعامل مجمع خیرین تامین سلامت فارس با هشدار نسبت به خطرات مربوط به نگهداری کپسول های اکسیژن در منزل به دلیل خطر اشتعال ادامه داد: افراد در صورت تمایل می توانند تجهیزات پزشکی موجود در منزل را به صورت داوطلبانه در اختیار این موسسه قرار دهند و زمینه استفاده دیگر بیماران از این تجهیزات را فراهم آورند؛ همچنین امکانی فراهم شده که این اقدام نیکوکارانه به نام خود آن فرد در سامانه ثبت شده و در صورت نیاز مجدد، بار دیگر این تجهیزات به فرد بازگردانده می شود.

او یکی از مهمترین وظایف موسسه خیریه مراقبت متعالی در منزل فارس را حمایت از بیماران در منزل به صورت خیریه و رایگان برشمرد و عنوان کرد: مردم می توانند دیگر تجهیزات پزشکی مانند تشک های مواج، ویلچر و موارد مشابه را نیز به این موسسه اهدا و یا به صورت امانی تحویل دهند.

موسسه خیریه مراقبت متعالی در منزل فارس در بلوار مدرس، قبل از پست مرکزی، بخش نقلیه اورژانس واقع شده است.


مرتبط ها
ارسال نظر
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
چاپ آبان
اینستاگرام بهداشت نیوز