یک فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به اینکه یک سری عوامل ژنتیکی، محیطی، ویروسی و خودایمنی در افزایش آنزیم های کبدی موثرند، مطرح کرد: در بیماری های کبدی حتی با بالا رفتن آنزیم، بیمار علامت کبدی مشخصی ندارد یعنی بیماری های کبدی جزء بیماری های کم علامت و حتی بی علامت هستند.
دکتر مؤید علویان در گفتگو با خبرنگار بهداشت نیوز گفت: هر عاملی که باعث التهاب در سلول های کبد شود در افزایش آنزیم های کبدی مؤثر است. یکی از این عوامل هپاتیت های ویروسی اند مثل هپاتیت ویروسی A ،B،C، D،E .
عوامل موثر در افزایش آنزیم های کبدی
وی تصریح کرد: بنابراین ما همیشه در برخورد با کسی که آنزیم کبدی بالایی دارد باید به فکر بیماری های ویروسی باشیم چون هر ویروسی می تواند عوارض کبدی و افزایش آنزیم ها را در پی داشته باشند.
این فوق تخصص گوارش و کبد افزود: همین ویروس کرونا نیز یکی از جاهایی از بدن را که اختلال ایجاد می کند و آسیب می زند همین کبد است و آنزیم ها را بالا می برد.
علویان گفت: علاوه بر ویروس ها و عوامل عفونی، بیماری های خودایمنی نیز منجر به افزایش آنزیم کبدی می شوند که در این حالت سیستم ایمنی بدن ممکن است علیه کبد و مجاری صفراوی فعال شود، آسیب بزند و آنزیم ها را بالا ببرد.
رئیس هیئت مدیره نظام پزشکی تهران با بیان اینکه برخی از بیماری های ارثی که منجر به رسوب زیاد مس و آهن در کبد می شود نیز منجر به افزایش آنزیم های کبدی می شوند، خاطرنشان کرد: ابتلا به کبدچرب شایع ترین علت افزایش آنزیم های کبدی است. کبد در حالت طبیعی زیر 5 درصد چربی دارد ولی اگر بالای 5 درصد برسد باعث کبد چرب می شود.
وی ادامه داد: از جمله علل و عوامل خطر دیگر افزایش آنزیم های کبدی، مصرف نابجای دارو، مصرف داروهای کورتون دار و مسکن ها است. در مجموع یک سری عوامل ژنتیکی، محیطی، ویروسی و خودایمنی در افزایش آنزیم های کبدی موثرند.
بیماری های کبدی در اکثر مواقع کم علامت یا بی علامت هستند
این فوق تخصص گوارش و کبد گفت: در اکثر موارد افزایش مختصر آنزیم کبدی خیلی مهم نیست ولی باید علت این افزایش پیدا شود. مثلا اگر علت این افزایش کبد چرب باشد، با درمان کبد چرب، آنزیم کبدی نیز طبیعی می شود، یا اگر عوامل دارویی منجر به افزایش آنزیم شده باشند با کنترل مصرف دارو، آنزیم پایین می آید.
علویان اظهار کرد: آن چیزی که مهم است اختلال در عملکرد کبد است. در کنار آنزیم های کبدی ما تست هایی داریم به نام PT ، درجه انعقاد خون و آلبومین خون داریم که اینها مهم تر از آنزیم های کبدی است. اختلال در تست های عملکرد کبد در واقع نشان از آسیب بیشتری در عضو کبد است.
وی در خصوص علائم بالا رفتن آنزیم های فرد عنوان کرد: در بیماری های کبدی حتی با بالا رفتن آنزیم، بیمار علامت کبدی مشخصی ندارد یعنی بیماری های کبدی جزء بیماری های کم علامت و حتی بی علامت هستند.
اصلاح سبک زندگی و درمان کبد چرب
مؤید علویان یادآور شد: برای بررسی بهتر آنزیم های کبدی پزشکان با تجویز آزمایشات مخصوص و سونوگرافی ها، بررسی های لازم را انجام می دهند. پزشک نیز برحسب علت افزایش آنزیم های کبدی دستورات و درمان های لازم را شروع می کند.
این فوق تخصص گوارش و کبد گفت: همانطور که گفتم کبد چرب شایع ترین علت افزایش آنزیم های کبدی است و اگر فرد به دلیل کبد چرب دچار افزایش آنزیم کبدی شده باشد، اصلاح سبک زندگی، تغذیه و ورزش می تواند در درمان او بسیار موثر باشد.
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.