هرسال افراد زیادی با استفاده از واکسن آنفولانزا خود را در برابر بیماری آنفولانزا مقاوم میکنند.
به گزارش بهداشت نیوز، معمولاً عوارض جانبی ناشی از بیماری آنفولانزا خفیف هستند. اگرچه در موارد نادر، احتمال شدیدتر شدن این علائم وجود دارد. بهتر است بدانید که قبل از تزریق آمپول آنفولانزا باید انتظار چه چیزی را داشته باشید.
تیمروزال یک ماده نگهدارنده بر اساس جیوه است که از آن در واکسن آنفولانزا استفاده میشود. از این ماده برای جلوگیری از رشد باکتریها و سایر میکروبها استفاده میشود.
طبق اظهارات مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، استفاده از تیمروزال امن بوده و عوارض جانبی محدودی دارد.
اگر نگران تیمروزال هستید میتوانید از واکسنهایی استفاده کنید که حاوی این ماده نباشند. CDC اخیرا لیستی از واکسنهای آنفولانزا تهیه کرده است که نشان میدهد این واکسنها حاوی تیمروزال هستند یا خیر.
شایعترین عوارض و پیامدها
معمولاً آنفولانزا عوارض جانبی خفیفی دارد. این عوارض در کودکان، بزرگسالان و نوزادان یکسان است.
واکنش در محل تزریق
شایعترین عارضه جانبی واکسن آنفولانزا در محل تزریق «قسمت بالایی بازو» مشاهده میشود. پس از تزریق واکسن، احتمال احساس درد، قرمزی، گرما و در برخی از موارد تورم وجود دارد. این اثرات کمتر از دو روز باقی میمانند.
برای کاهش این اثرات میتوانید قبل از تزریق واکسن قرص ایبوپروفن بخورید.
سردرد و سایر دردها
احتمال دارد پس از تزریق واکسن احساس سردرد یا دردهای ماهیچهای در بدن خود داشته باشید. این حالت نیز معمولاً در روز اول ایجاد شده و پس از چند روز از بین میرود. خوردن مُسکنها میتواند به وضعیت شما کمک کند.
اینکه خوردن ایبوپروفن و استامینوفین قبل از دریافت این واکسن خطری دارد یا نه، هنوز هم بحث برانگیز است. برخی از تحقیقات نشان دادهاند که مصرف این داروها میتواند بر روی عملکرد واکسن تاثیر بگذارد. تحقیقی که بر روی کودکان انجام شده نشان میدهد که خوردن استامینوفن یا ایبوپروفن واکنش بدن نسبت به واکسن آنفولانزا را کاهش نمیدهد.
نتایج سایر تحقیقات متفاوت است. هنوز مشخص نشده که مصرف از این داروها چه ثاتیری بر روی عملکرد واکسن دارد و اینکه بهتر است آنها را مصرف کرد یا نه.
سرگیجه یا غش
احتمال دارد پس از تزریق واکسن آنفولانزا سرگیجه پیدا کرده یا غش کنید. این علائم تنها برای یک یا دو روز باقی میمانند. اگر با دریافت واکسن این احساسات برای شما ایجاد شد، حتماً قبل از دریافت واکسن، این وضعیت را با پزشک خود در جریان بگذارید.
میتوانید موارد زیر را نیز امتحان کنید:
پس از واکسن زدن مدتی بنشینید.
قبل و بعد از دریافت واکسن اسنک بخورید.
تب
تب ۱۰۱ درجه فارنهایت (۳۸ درجه سانتیگراد) یا کمتر یکی از عوارض واکسن آنفولانزا است. تب خفیف یکی از علائم این بیماری است. این علائم طی یک الی دو روز از بین میروند.
همانطور که در قسمت بالا نیز آورده شده است، نگرانیهایی در رابطه با مصرف استامینوفن و داروهای ضدالتهابی از جمله ایبوپروفن و ناپروکسن وجود دارد. مساله این است که داروهای نامبرده میتوانند واکنش بدن نسبت به واکسن را کاهش دهند. اگرچه این تحقیقات در این مرحله هنوز کامل نیستند.
عوارض جانبی جدی
مشاهده عوارض جدی در واکسن آنفولانزا بسیار نادر است اما این موارد میتوانند شامل موارد زیر باشند:
تب بالا
تب بالاتر از ۱۰۱ درجه فارنهایت (۳۸ درجه سانتیگراد) نرمال نیست. اگر تب دارید با پزشک خود تماس بگیرید.
واکنشهای آلرژیک شدید
واکسن آنفولانزا میتواند واکنشهای آلرژیکی را در پی داشته باشد. واکنشهای شدید آلرژیک معمولاً چند ساعت پس از دریافت واکسن مشاهده میشوند. این علائم عبارتاند از:
کهیر
تورم
مشکلات تنفسی
ضربان قلب تند
سرگیجه
ضعف
اگر هریک از علائم بالا را دارید، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید. اگر این علائم جدی هستند با شماره ۹۱۱ تماس گرفته یا به نزدیکترین اورژانس مراجعه نمایید.
سندرم گیلن باره (GBS)
در موارد بسیار نادر افرادی که واکسن آنفولانزا تزریق کردهاند سندرم گیلن باره (GBS) را تجربه خواهند کرد. GBS یک بیماری عصبی است که در بدن ضعف ایجاد کرده و میتواند منجر به فلج شود. اگرچه هنوز مشخص نیست که واکسن آنفولانزا میتواند دلیل GBS باشد یا خیر.
GBS معمولاً در افرادی مشاهده شده که در گذشته نیز به آن مبتلا بودهاند. در صورتی که به این بیماری مبتلا بودهاید حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهید. البته ابتلا به GBS در گذشته، همیشه بدان معنا نیست که شما نمیتوانید واکسن آنفولانزا دریافت کنید. با پزشک خود صحبت کنید تا متوجه شوید استفاده از این واکسن برای شما بیخطر است یا نه.
در صورت مشاهده علائم GBS سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.
تصمیمگیری در رابطه با دریافت یا عدم دریافت واکسن آنفولانزا
معمولاً تزریق واکسن آنفولانزا هر ۶ ماه یکبار توصیه میشود. هر فردی که درمعرض ابتلا به بیماری آنفولانزا باشد باید این واکسن را تزریق کند، این افراد عبارتاند از:
زنان باردار
افراد ۶۵ ساله و مسنتر
افرادی که شرایط مزمنی دارند به علاوه افرادی که از آنها مراقبت میکنند
استفاده از این واکسن برای افراد زیر توصیه نمیشود
در گذشته به واکسن آنفولانزا واکنش آلرژیک نشان دادهاند.
به تخممرغ آلرژی شدید دارند
در حال حاضر با میزان تب متوسطی بیمار هستند
با پزشک خود صحبت کنید
واکسن آنفولانزا خطری نداشته، تاثیرات خوبی بر روی بیماری میگذارد و عوارض جانبی کمی دارد. با این حال اگر هنوز هم نگران هستید میتوانید با پزشک و داروساز مشورت کنید. این افراد میتوانند مشخص کنند که استفاده از واکسن برای شما مناسب است یا خیر.
منبع: درمانکده
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.