با توجه به پراکندگی عملکرد پزشکان و گایدلاینهای متفاوت و بدواً به روز نشده در سطح جهان، National Institute of Health (NIH) اطلاعات مرتبط با درمان کووید۱۹ را بر اساس مطالعات موجود بطور مستمر دستهبندی و به روز مینماید.
به گزارش بهداشت نیوز، حین مطالعه حتما به نمرهبندی پشتوانه پژوهشی هر پیشنهاد توجه فرمایید:
A=strong, B=moderate, C=optional
I=یک یا دو ترایال راندومایز بدون محدودیت ماژور
IIa=ترایالهای غیر راندومایز یا ساب گروپ آنالیز
IIb=مطالعه کوهورت و یا ترایال غیر راندومایز
III=تاکید صاحبنظران
مدیریت بیماران سرپایی شامل دستورات بهداشتی، قرنطینه شخصی و آموزش زمان تماس و مراجعه به پزشک و یا مراکز درمانی برای بررسی حضوری است (AIII).
بیماران علامتدار باید در صورت لزوم از راه دور و پیش از مراجعه حضوری ترایاژ شوند. بیماران با دیسپنه باید مراجعه حضوری نمایند و در روزهای ابتدایی شروع دیسپنه برای پیگیری روند دیسپنه بررسی مستمر و دقیق شود (AIII).
مدیریت وضعیت باید بر اساس علائم حیاتی بیمار، یافتههای بالینی و پاراکلینیکی درمعاینه، ریسک فاکتورهای احتمال بروز و پیشرفت وضعیت شدید و میزان دسترسی به منابع و مراکز باشد (AIII).
درمان اختصاصی موارد خفیف تا متوسط:
▫️استفاده از یکی از مونوکلونال آنتیبادیهای ضدویروسی برای افراد دارای ریسک فاکتورهای احتمال بروز و پیشرفت شدت بیماری همانند:
۷۰۰ میلیگرم بَملانیوینآب Bamlanivimab همراه با ۱۴۰۰ میلیگرم اِتِسِویمآب Etesevimab ارزش علمی AIIa
یا
۱۲۰۰ میلیگرم کاسیریویمآب Casirivimab همراه با ۱۲۰۰ میلیگرم ایمدِویمآب Imdevimab ارزش علمی AIIa
▫️در مورد استفاده از کلرکین و یا هیدروکسی کلرکین با یا بدون آزیترومایسین نظر NIH رد مصرف هر دو میباشد و اطلاعات به نفع و یا برعلیه هر دو بقدر کافی قوی نیست (AI).
▫️از مصرف دگزامتازون و یا سایر گلوکوکورتیکوئیدها در بیماران سرپایی بشدت خودداری شود (AIII). در حال حاضر فقدان شدید اطلاعات کافی و متقن برای مصرف این داروها در بیماران سرپایی وحود دارد، لذا مصرف گلوکوکورتیکوییدها میتواند مضر نیز باشد.
▫️هرگونه مصرف آنتیبیوتیکهای ضدباکتری همانند آزیترومایسین و داکسیسیکلین در بیماران سرپایی منع دارد، مگر با اندیکاسیونی دیگر (AIII).
▫️پزشک و یا پرستار مسول تماس با بیمار باید اطلاعات درمانی به روز و آپشنهای پیش رو را با زبان بیمار به وی منتقل کند (AIII).
▫️ارزش علمی تجویز مکملها عمدتا ضعیف است. مثلا دیتای موجود برای رد یا تایید تجویز ویتامین C و D و Zinc ناکافی است. از جانبی اثر پیشگیرانه Zinc به لحاظ پشتوانه علمی رد میشود، مگر برای مصرف در کارآزماییهای بالینی ( BIII).
البته باید دقت داشت که مرز بالینی بین بیماران سرپایی و بستری خیلی شفاف نیست و به علایم بیمار و دقت معاینات پزشک بستگی دارد.
نتیجه میگیریم که متاسفانه در حال حاضر بسیاری از تجویزها برای بیماران سرپایی که شامل کووید۱۹ خفیف تا متوسط است، دچار مشکل میباشد و این که یک بیمار سرپایی (حتی PCR مثبت ولی خفیف و متوسط) با کیسهای از داروها که عمدتا شامل محصولات مکمل و شبه دارو و یا در برخی موارد داروهای مربوط به بستریها و یا غیر موثر میباشند، حاکی از malpractice و خطر جانبی برای این بیماران و همچنین اتلاف وقت و تحمیل هزینه بیدلیل علمی میباشد. از همه مهم تر تردد غیرضروری این بیماران به مطبها و مراکز درمانی خود ناقض پروتکلهای بهداشتی و موجب گسترش بیماری است. وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی با آموزش صحیح همکاران و سپس نظارت دقیق باید از بار جانی و مالی درمان های غیرضروری و گاهی القایی و ترددهای بی دلیل بکاهند.
منبع: دکتر حسن رودگری
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
کارگروه تازههای علمی کرونا
سازمان نظام پزشکی کشور
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.