
پژوهشگر بنیاد بینالمللی امامت گفت: اعتقاد به این که امام زمان(عج) در شب قدر به دعاهای بندگان توجه میکند و برای آنها استغفار میکند و سرنوشت آنها را به بهترین شکل رقم میزندکه این امربه افراد احساس خوشبینی و امید به آینده میدهد.
به گزارش بهداشت نیوز، شب قدر، به عنوان یکی از مهمترین شبهای سال در فرهنگ اسلامی، نه تنها از نظر معنوی و عبادی جایگاه ویژهای دارد، بلکه از منظر روانشناختی نیز میتواند تأثیرات عمیقی بر سلامت روانی جامعه بگذارد. این شب، که در قرآن کریم به عنوان شب نزول قرآن و تعیین سرنوشت انسانها توصیف شده است، فرصتی است برای بازگشت به خود، توبه، دعا و ارتباط با خداوند. اما یکی از ابعاد کمتر مورد توجه این شب که تاثیر در سلامت روانی جامعه دارد، ارتباط این شب با امام حیّ و حاضر است.
از این رو میتوان این گفتوگو را با در نظر گرفتن دو بُعد دنبال کرد و این سؤال را پاسخ داد که چگونه با دو مؤلفه شب قدر و جایگاه امام حی و حاضر میتوان سلامت روح و روان را به جامعه ارمغان داد؟
سید حسن سبزواری -معاون فرهنگی بنیاد بینالمللی امامت- در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در اعتقاد شیعه، امام بهعنوان حجت خدا بر روی زمین، مسئولیت هدایت و تدبیر امور جهان را بر عهده دارد و در شب قدر، مقدرات یک سال به ایشان عرضه میشود و ایشان بر اساس مصلحت الهی، در تعیین سرنوشت انسانها و جهان نقش ایفا میکند.
وی ادامه داد: بنابر نقل کتاب کافی شریف امام صادق(ع) در تفسیر آیه «تَنَزَّلُ الْمَلَائِکَةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ» فرمودند: «إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِی لَیْلَةِ الْقَدْرِ» یعنی ما آن (امر ولایت و امامت) را در شب قدر نازل کردیم. پس در هر شب قدر، امر ولایت و امامت برای امام زمان عجل الله فرجه تجدید میشود و فرشتگان و روح با اذن پروردگارشان، امور را بر امام زمان نازل میکنند.
این پژوهشگر بنیاد بینالمللی امامت یادآور شد: شب قدر تنها مربوط به نزول قرآن نیست، بلکه مرتبط با نزول امر ولایت و امامت نیز هست و در هر شب قدر، مقدرات یک سال به امام در هر زمان عرضه میشود و امام به اذن خداوند، در تعیین این مقدرات نقش دارند.
کاهش استرس و اضطراب با توجه به حقایق دین
سبزواری راهکارهای دستیابی به سلامت روح و روان را بر اساس دو مؤلفه شب قدر و جایگاه امام حاضر مورد توجه قرار داد و گفت: شب قدر با ایجاد فضایی آرام و معنوی، به افراد کمک میکند تا از دغدغههای روزمره فاصله بگیرند و با دعا، تلاوت قرآن و راز و نیاز با خداوند، از تشویش و اضطراب خود بکاهند.
وی با بیان اینکه قرآن شفاء، نور و رحمت برای بندگان است، گفت: در مراسم شب قدر، افراد در سایه سار قرآن قرار گرفته و با یاد خدا و نام یکایک اهل بیت|(ع) این اضطراب تبدیل به آرامش و اطمینان قلب میشود و شاهد قرآنی بر این مدعا، «الا بذکر الله تطمئن القلوب» است و دیگر آن که این «سلام» و آرامش با نزول فرشتگان تا صبحگاهان استمرار داشته و سوغات این فرود و نزول، رحمت به اهل زمین «سلام هی حتی مطلع الفجر» است.
این پژوهشگر ادامه داد: از منظر اعتقادی، این آرامش با توجه به این که تمام مقدرات به دست امام زمان(عج) تقدیر و به اذن الهی امضا میشود، تقویت میشود. این باور که سرنوشت انسانها تحت نظارت امام معصوم و با اراده الهی تعیین میشود، به افراد احساس امنیت و آرامش میدهد و خود را یله و رها در این دنیای پر از آشوب نمیبینند. امام صادق(ع) میفرماید: «در شب قدر، مقدرات سال آینده بر امام زمان عرضه میشود و او به اذن خداوند آنها را امضا میکند.»
افزایش امیدواری و خوشبینی با محوریت امامت
وی بیان کرد: شب قدر به عنوان شب بخشش و رحمت الهی، به افراد این امید را میدهد که میتوانند با توبه و دعا، گذشته خود را پاک کنند و آیندهای بهتر بسازند. این احساس امیدواری، بسیاری از سیه رویان و ناامیدان را به جرگه اهل ایمان آورده و در سایه رحمت الهی قرار میگیرند؛ همانطور قرآن کریم در آیه ۵۸ سوره یونس میفرماید: «قُلْ بِفَضْلِ اللَّهِ وَبِرَحْمَتِهِ فَبِذَٰلِکَ فَلْیَفْرَحُوا هُوَ خَیْرٌ مِّمَّا یَجْمَعُونَ» و نیز از پیامبر رحمت(ص) نقل شده است: «هر کس در شب قدر بیدار بماند و به عبادت بپردازد، گناهانش بخشیده و به رحمت الهی امیدوار میشود».
سبزواری عنوان کرد: اگر چه با توجه به واسطه فیض الهی بودن امام زمان(عج) و مظهر رحمت حق بودن آن حضرت، فوج فوج افرادی را که گرفتار پروندهای همچون حر بن یزید ریاحی بودند را در آغوش مهر و محبت حجت خدا قرار میدهد.
تقویت ارتباطات اجتماعی
شب قدر معمولاً با مراسم جمعی مانند نماز جماعت، دعاهای دستهجمعی و برنامههای فرهنگی همراه است. این فعالیتها به تقویت پیوندهای اجتماعی و احساس تعلق به جامعه کمک میکنند و از سوی دیگر این ارتباطات اجتماعی با محوریت معرفت افزایی در محافل نسبت به آموزه های اعتقادی از توحید تا امامت و نقش امام حی حاضر در این لیالی قدر، معنای عمیقتری پیدا میکند. خداوند در سوره آل عمران آیه ۱۰۳ میفرماید: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا» و بنا بر فرموده امیرالمومنین(ع) در نهج البلاغه «امام، ریسمان محکم الهی است که جامعه را به هم پیوند میدهد».
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.