سرطان سینه بیماری شایعی است که میتواند در یک یا هر دو سینه ظاهر شود و در صورت عدم درمان، ممکن است به کل بدن سرایت کند. این بیماری زمانی آغاز میشود که سلولها از کنترل خارج شده و به صورت غیرمعمولی رشد میکنند.
در بیشتر موارد، تودههای سرطانی در این نوع سرطان خوشخیم هستند و با برداشتن آنها، قابلیت درمان و بهبودی وجود دارد؛ اما در برخی موارد، ممکن است تودهها بدخیم بوده و رشد زیادی داشته باشند. در این مقاله، به این پرسش که آیا سرطان سینه بدخیم قابل درمان است یا خیر، پاسخ خواهیم داد.
آیا سرطان سینه بدخیم قابل درمان است؟
سینه قسمتی از اندام است که در بالای دندهها و بر روی ماهیچهها قرار دارد. در زنان بالغ، پستانها از سه عنصر تشکیل شدهاند: چربی و بافت همبند، مجاری که شیر را به نوک سینه منتقل میکنند و هزاران سلول از لوبولها که غدد کوچک تولید کننده شیر هستند. پستان در زنان به منظور تغذیه نوزادان شیر تولید میکند و میزان بافت چربی در هر سینه، اندازه آن را تعیین میکند.
در سرطان سینه، سلولها بینظم و بدون کنترل شروع به رشد غیرطبیعی میکنند. سرطان سینه انواع مختلفی دارد و بسته به اینکه کدام سلول در سینه شروع به رشد غیرطبیعی کرده، به سرطان تبدیل میشود. بیشتر سرطانهای سینه از مجاری یا لوبولها شروع میشود.
سلولهای سرطانی پس از رشد تبدیل به تومور میشوند که با استفاده از اشعه ایکس قابل رویت هستند. تومور بدخیم سرطانی زمانی به وجود میآید که سلولهای سرطانی از طریق رگهای خونی و لنفاوی به خارج از سینه گسترش مییابند که به آن متاستاز میگویند. سرطان سینه بدخیم پتانسیلش را دارد که توسط این سلولها در هر قسمتی از بدن گسترش یابد.
علائم و نشانههای سرطان سینه بدخیم
سرطان سینه، همانند هر بیماری دیگر، علائم و نشانههای خاصی در بدن نشان میدهد. آگاهی از علائم سرطان سینه در زنان میتواند به تشخیص زودهنگام سرطان و درمان به موقع آن کمک کند. باشید. این علائم در هر فرد ممکن است متفاوت باشند و برخی از افراد تقریباً هیچ علامتی را تجربه نمیکنند. در ادامه به برخی از علائم مربوط به سرطان سینه در زنان اشاره میکنیم:
- ضخیم شدن یا تورم بخشی از بافت سینه
- احساس توده در سینه یا زیر بغل
- قرمزی و پوسته پوسته شدن در ناحیه نوک سینه
- کشیده شدن نوک سینه
- درد در ناحیه نوک سینه
- ترشحات غیرطبیعی از جمله خون
- تغییر شکل و اندازه سینه و پوست پرتقالی
- خارش غیرعادی
- ایجاد فرو رفتگی در بخشهایی از سینه
- تغییرات در زمان قاعدگی
- کاهش وزن
آیا سرطان سینه بدخیم قابل درمان است؟
با پیشرفت علم پزشکی، اکثر بیماریها قابل درمان شدهاند؛ اما برخی بیماریها مانند دیابت قابل درمان نیستند. با این حال، داروهایی مانند دیابزید به کنترل و مدیریت بیماری قند کمک میکنند. در مورد سرطان سینه نیز همینگونه است و باید بگوییم که فرقی نمیکند که سرطان سینه خوشخیم داشته باشید یا بدخیم؛ هر دو نوع این بیماری اگرچه خطرناک، اما قابل درمان هستند و یا دست کم راههایی برای کنترل بیماری وجود دارد.
روشهای درمان سرطان پستان شامل عمل جراحی، پرتو درمانی، درمان بیولوژیکی، هورمون درمانی و شیمی درمانی میشوند. انتخاب روش مناسب درمان بستگی به نوع و مرحله سرطان، حساسیت فرد به هورمونها، سن، سلامت عمومی و نظر شخصی بیمار دارد. مراجعه به متخصص رادیوتراپی نیز میتواند یک اقدام مفید در این زمینه باشد.
سرطان سینه نیز همانند هر نوع دیگری از سرطان اگر به موقع تشخیص داده و درمان نشود، ممکن است کشنده باشد. مرحلهای که فرد بیمار در آن قرار دارد، تاثیر زیادی بر روند درمان و تصمیمگیری در خصوص راهکارهای درمانی دارد.
بیشتر اوقات، اقدام اولیه برای درمان سرطانهای بدخیم، برداشتن تومور و بخشی از بافت اطراف آن است. بسیاری از زنان مبتلا به سرطان سینه، جراحی و برداشتن تمامی یا بخشی از سینه را تجربه میکنند و سپس مراحل پرتو درمانی و درمان دارویی را طی میکنند. به طور کلی، هرچه سرطان سینه گسترش بیشتری داشته باشد، احتمالاً به درمانهای بیشتری نیاز خواهد بود.
روشهای پیشگیری از سرطان سینه
در ادامه راههایی برای پیشگیری از سرطان سینه را معرفی میکنیم. این اقدامات میتوانند به کاهش احتمال ابتلا به این بیماری نیز کمک کنند:
- انجام فعالیتهای ورزشی و تندرستی میتواند احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد. تحقیقات نشان داده است که ورزش منظم و کاهش وزن میتوانند موجب کاهش خطر سرطان سینه شوند.
- مصرف مواد غذایی سالم با درصد بالای میوهها و سبزیجات و کاهش مصرف مواد غذایی آماده و پرکالری میتواند به کاهش احتمال ابتلا به سرطان سینه کمک کند.
- دخانیات به عنوان عامل اصلی بروز سرطان شناخته میشوند. کاهش یا ترک مصرف این مواد میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد.
- باروری در سنین جوانی یعنی تا قبل از ۳۵ سالگی میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، میتوانید به تاخیر انداختن باروری تا بعد از سن ۳۵ سالگی را در نظر بگیرید.
- انجام ماموگرافی به طور دورهای برای زنان بالای ۳۵ سال و معاینات ماهانه سینه از سن ۲۰ سالگی میتواند به تشخیص زود هنگام و پیشگیری از سرطان سینه بدخیم کمک کند.
- استفاده از هورمونهای استروژن و پروژسترون در دوران یائسگی باید محتاطانه انجام شود. این هورمونها ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند.
- کاهش میزان کلسترول خون از طریق مصرف داروهای مناسب با توصیه پزشک میتواند به پیشگیری از برخی بیماریها از جمله سرطان سینه کمک کند.
در نهایت، معاینات منظم و مشاوره با پزشک متخصص در خصوص پیشگیری و زمانبندی معاینات، نقش مهمی در کاهش خطر سرطان سینه دارند. همچنین برای افرادی که در معرض عوامل خطر بیشتری هستند، مثل وجود سابقه خانوادگی بیماری، ممکن است نیاز به بررسی و معاینات خاصتر باشد.
عوارض شیمیدرمانی سرطان سینه بدخیم
شیمی درمانی یک راهکار مهم در درمان سرطان سینه است، اما ممکن است با عوارض ناخوشایندی همراه باشد. این عوارض اغلب موقتی هستند و پس از توقف درمان بهبود مییابند. از جمله عوارض شیمی درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیمار در طول درمان شیمی درمانی احساس خستگی شدید و نیاز به استراحت دارد.
- ریزش موها در شیمی درمانی از جمله عوارض موقت این درمان است. همچنین ممکن است تغییراتی در ساختار و رنگ موها رخ دهد.
- ممکن است سیستم ایمنی بدن در اثر شیمی درمانی ضعیف شود.
- شیمی درمانی میتواند باعث کاهش تولید خون و کم خونی شود و خونریزی و کبودی ناشی از کاهش تعداد پلاکتها در خون رخ دهد.
- برخی از افراد ممکن است در طی درمان وزن کم کنند و اشتهای آنها کاهش یابد.
- پوست ممکن است خشک یا حساستر شود و ناخنها ممکن است شکننده شوند.
- برخی از افراد ممکن است مشکلاتی در حافظه و تمرکز داشته باشند، همچنین اختلالات در خواب یک عارضه معمولی است.
- شیمی درمانی ممکن است تاثیرات منفی بر روی باروری داشته باشد.
- مشکلات گوارشی مثل تهوع و یا استفراغ نیز رایج هستند.
در موارد نادر سرطان سینه بدخیم عوارض بلند مدت شیمی درمانی شامل ناباروری، پوکی استخوان، آسیب قلبی و حتی سرطانهای خونی میشود. بیماران باید با پزشک خود مشورت کرده و بهترین راهکارها را برای کنترل و پیشگیری از این عوارض انتخاب کنند.
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.