
بهترین راه درمان عفونت های قارچی + تشخیص و نشانه ها عفونت های قارچی نوعی بیماری هستند که در اثر فعالیت بیش از حد قارچها در بخشهایی از بدن ایجاد میشوند. آنها معمولا پوست، مو، ناخن و ...
عفونت های قارچی نوعی بیماری هستند که در اثر فعالیت بیش از حد قارچها در بخشهایی از بدن ایجاد میشوند. آنها معمولا پوست، مو، ناخن و غشاهای مخاطی را درگیر میکنند. البته این عفونتها ممکن است با آلوده کردن ریهها و بخشهای دیگر بدن از جمله مغز، منجر به بروز مشکلات جدی هم شوند.
به طور کلی انوع عفونتهای قارچی بیشتر در افرادی مشاهده میشود که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. به همین دلیل لازم است که از کودکان، بیماران و افراد سالمند در مقابل ابتلا به آنها محافظت کرد. در این مقاله به تعریف عفونت قارچی، نشانهها و روشهای درمان آن اشاره شده است. برای دریافت راهنمایی تخصصی و درمان مناسب بهتر است در اولین فرصت با یک پزشک مشورت کنید.
عفونت قارچی چیست؟
به هر نوع بیماری که توسط یک قارچ، مخمر یا کپک در بدن ایجاد میشود، عفونت قارچی میگویند. در واقع این بیماری زمانی روی میدهد که یک نوع قارچ در ناحیهای از بدن بیش از حد فعالیت کند؛ به طوری که سیستم ایمنی بدن قادر به کنترل آن نباشد.
قارچها هم مانند باکتریها به انواع مفید و مضر تقسیم میشوند. زمانی که بدن با تجمع قارچهای مضر و تکثیر آنها مواجه شود، کنترل شرایط سخت خواهد شد. عفونت مخمری واژن، بیماری پای ورزشکاران و درماتوفیتوز از رایجترین عفونتهای قارچی هستند.
این بیماریها نیاز به درمان تخصصی دارند و روشهای درمانی باید تا رفع کامل فعالیت قارچی ادامه پیدا کند. در غیر این صورت عوامل بیماریزا در محیط باقی میمانند و تلاش میکنند تا دوباره فرد را آلوده کنند. عفونت های قارچی موجود در زیر پوست یا سطح آن باعث میشوند تا پوست متورم، ملتهب و برآمده به نظر برسد. خارش و سوزش هم در مواردی از این بیماریها مشاهده میشود.
نشانه های قارچ در بدن
علائم و نشانههای عفونت قارچی بسته به نوع عفونت و محل آن متفاوت است. بیشترین موارد این بیماری در پوست، ناخنها یا غشاهای مخاطی مثل دهان، گلو و واژن دیده میشود. گاهی هم ریهها، مغز، چشم، روده، مجاری ادراری و سینوسها تحت تاثیر فعالیت غیرعادی قارچها قرار میگیرند. پزشکان نشانه های قارچ در بدن را به چند دسته تقسیم میکنند:
علائم عفونتهای سطحی یا زیر جلدی
نشانههای این نوع عفونت معمولا شامل موارد زیر است:
- درد، قرمزی و بثورات پوستی در ناحیه مبتلا
- احساس خارش در پوست
- تغییر در رنگ یا ضخامت ناخنها و ترک خوردن آنها
- بلع دردناک غذا
- از دست دادن حس چشایی
- وجود لکههای سفید در دهان و گلو
- وجود یک توده بدون درد در زیر پوست
علائم عفونت قارچی در دستگاه تنفسی
وقتی قارچها شروع به فعالیت غیرعادی در ریهها کنند، علائم زیر ظاهر میشود:
- سرفه و در موارد شدید، دفع خون همراه با سرفه
- تعریق شبانه
- دردهای عضلانی و مفصلی
- احساس ضعف و خستگی
- سردرد
- تب
- تنگی تفس
سایر علائم عفونت قارچی
گاهی عفونت قارچی بخشهای دیگری از بدن را هم درگیر میکند که رایجترین علائم آن عبارتند از:
- عفونت قارچی چشم: خارش، درد، قرمزی و التهاب، ریزش اشک، تاری دید و حساسیت به نور
- عفونت قارچی در مغز و اطراف آن: سردرد، تب، درد گردن، گیجی، حساسیت به نور، استفراغ و تهوع
- عفونت قارچی سینوسها: سردرد، احتقان بینی، تب، تورم و درد معمولا در یک طرف صورت
- عفونت قارچی روده: حالت تهوع و استفراغ، درد شکم
قرص فلوکونازول راهی برای درمان قارچ
فلوکونازول یکی از شناختهشدهترین داروهای ضد قارچ است که از آن برای درمان انواع عفونتهای قارچی استفاده میشود. شایعترین علت عفونت قارچی یک مخمر به نام کاندیدا است که قرص فلوکونازول به خوبی میتواند آن را کنترل کند. تهیه فلوکونازول نیاز به نسخه پزشک دارد و از آن برای درمان انواع بیماریهای زیر کمک میگیرند:
- عفونت واژن
- تحریک یا التهاب در پوست آلت تناسلی
- برفک دهان و...
علاوه بر قرص فلوکونازول، نوع تزریقی آن هم در دسترس است که با تجویز پزشک در بیمارستان به بیماران مبتلا به عفونتهای خونی گسترده، مننژیت کریپتوکوکی و... تزریق میشود. دوره مصرف قرص فلوکونازول برای درمان کامل عفونت قارچی حدود یک هفته است که با تجویز پزشک ممکن است برای یک هفته دیگر تمدید شود. در صورتی که با پشت سر گذاشت این دوره و مصرف منظم دارو بهبود پیدا نکردید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
در صورتی که برای کنترل دیابت یا فشار خون دارو مصرف میکنید یا در حال استفاده از داروهای ضد افسردگی و... هستید، بهتر است پیش از مصرف فلوکونازول با پزشکتان مشورت کنید. اگر فراموش کردید درباره داروهای مصرفی خود به پزشک اطلاع دهید، اصلا نگران نباشید. شما میتوانید با مراجعه به سایت حال با آدرس https://haal.ir و در بخش تشخیص تداخل دارویی (در قسمت پایین صفحه) از امکان مصرف یا عدم مصرف داروی خود همزمان با قرص فلوکونازول مطمئن شوید.
بهترین راه برای درمان عفونت قارچی
راهکارهای مختلفی برای کنترل و درمان عفونتهای قارچی وجود دارد که بسته به محل دچار آلودگی، میتوان از هر یک از آنها استفاده کرد. برخی از مهمترین روشهای درمان عفونت قارچی عبارتند از:
- مصرف داروهای خوراکی
- استفاده از کرمها و پمادهای موضعی
- شامپو
- مصرف دهانشویه و ترکیبات مکیدنی ضد قارچ
- قطره چشم
توصیه میشود برای درمان هر نوع عفونت قارچی، حتی انواع خفیف مثل عفونت ناخن یا پوست حتما از راهنمایی پزشک کمک بگیرید. داروهای پوست و مو ضد قارچ معمولا به تجویز پزشک نیاز دارند و لازم است تحت نظر دکتر پوست مصرف شوند. در صورتی که عفونت قارچی در نواحی خاصی از بدن مثل ریه و مغز گسترش پیدا کند، ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشید. در چنین شرایطی پزشک انواعی از داروهای ضد قارچ تزریقی را تجویز میکند تا عفونت به طور کامل درمان شود.
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.