title
کد خبر: 219688
00
کمک‌های اولیه هنگام عقرب گزیدگی

کارشناس آموزش و ارتقای سلامت مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین با بیان اینکه برخلاف تصور عمومی، عقرب ها موجودات مهاجمی نیستند و فقط در مواقعی نیش می زنند که تحریک شوند و برایشان مزاحمتی ایجاد شود؛ گفت: البته کمک های اولیه در زمان عقرب گزیدگی به فرد آسیب دیده، بسیار مهم است.

به گزارش بهداشت نیوز، جواد خالقی، علائم عمومی نیش زهردار گونه های خطرناک عقرب را شامل: بی قراری شدید، بی حالی، افزایش تحریک پذیری عصبی، تاری دید یا دو بینی، تنگی نفس، بی اختیاری ادرار، انقباض شدید ماهیچه ای، ترشح شدید بزاق، افزایش تعریق، افزایش فشار خون، افزایش و بی نظمی ضربان قلب و تشنج دانست.

اهمیت آرامش دادن به مصدوم

این کارشناس با بیان اینکه در زمان عقرب گزیدگی، نخست باید به فرد، آرامش و اطمینان داد، زیرا آرام بودن فرد، باعث کند شدن سرعت جذب زهر می شود؛ گفت: در صورت امکان نیز باید عضو آسیب دیده را پایین تر از سطح بدن(مثلا با آویزان کردن دست و پا) قرارداد و آن را با آتل بی حرکت کرد.

خالقی با این توصیه که کمپرس با آب سرد یا یخ در زمان عقرب گزیدگی، باعث تسکین درد و کند شدن سرعت جذب سم می شود؛ گفت: فشار دادن سریع اطراف موضع عقرب گزیده نیز برای خروج زهر پس از گزش، تا حدودی موثر است. وی البته با تأکید به اینکه آب سرد و یخ نباید مستقیم روی پوست قرار گیرد، زیرا سرما نه تنها بر تسکین درد کمک نمی کند، بلکه بر سرعت جذب زهر کمک خواهد کرد؛ اضافه کرد: باید از سرما دادن بیش از حد محل گزش عضو و از حرکت دادن بی مورد آن پرهیز کرد و بهتر است عضو آسیب دیده، در معرض آفتاب قرار داده نشود.

کارشناس مرکز بهداشت شهرستان قزوین تصریح کرد: سه تا پنج سانتی متر بالاتر از محل گزش در دست و پا را باید با یک پارچه پهن بست؛ به طوری که یک انگشت به راحتی از زیر آن عبور کند. وی افزود هر 10 تا 15 دقیقه یک بار، به مدت 30 تا 60 ثانیه، نوار یا باند باز شود تا عضو آسیب دیده یا دیگر اعضای بدن، دچار ضایعه خون مردگی نشود.

شدیدتر شدن اثر زهر عقرب با استفاده از مرفین

این کارشناس با توصیه به نوشاندن مایعات فراوان به فرد آسیب دیده؛ هشدار داد که نباید از فرآورده های مرفین، مانند: تریاک یا مخدرهای مشابه برای کاهش درد استفاده کرد؛ زیرا این مواد اثر زهر عقرب را شدیدتر می کند.

وی با بیان اینکه در مورد بریدن، مکیدن، سوزاندن یا داغ کردن محل گزش، توافق نظر وجود ندارد؛ گفت: بعضی از صاحب نظران با این کار مخالف هستند و عده ای هم استفاده از این روش را موقعی مجاز می دانند که رساندن فرد عقرب گزیده تا مرکز درمانی، دو ساعت فاصله داشته باشد. وی ادامه داد برای جلوگیری از عوارض و عفونت جانبی بدن، باید از دست کاری کردن محل گزش خودداری کرد.

درمان محلی و سُنّتی، ممنوع

این کارشناس با اشاره به اینکه از هرگونه درمان محلی و سُنّتی برای فرد عقرب گزیده، باید پرهیز کرد و سریع، او را به نزدیک ترین مرکز بهداشتی و درمانی دارای امکانات تزریق پادزهر انتقال داد، گفت: هنگام مراجعه به مرکز درمانی، اگر فرد آسیب دیده، بانویی باردار است، یا فردی مبتلا به بیماری های کلیوی، قلبی، عصبی است؛ و یا اعتیاد به مواد مخدر دارد، باید پزشک را از این موضوعات آگاه کرد.

وی خاطر نشان کرد: همراه داشتن عقرب به صورت زنده یا مرده در داخل قوطی یا شیشه های دارای «در» هنگام مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی، به تشخیص گونه عقرب و زهر آن، و در نتیجه، انتخاب روش درمانی مناسب، کمک مؤثری می کند و برای تلف نکردن وقت، بهتر است این کار به عهده شخصی دیگری گذاشته شود.

خالقی با بیان اینکه بسیاری از گونه های عقرب، کم خطر هستند و نیش آن ها فقط  باعث بروز درد شدید یا حساسیت و سوزش می شود، گفت: نیش گونه های عقرب، اغلب در محل گزش، تورم موضعی ایجاد می کند و متعاقب آن، سوزن سوزن شدن محل گزش احساس می شود که معمولاً بدون هیچ عارضه ای جدی به صورت تدریجی از بین می رود؛ اما زهر برخی گونه های خطرناک عقرب، باعث پاره شدن گلبول های قرمز می شود و یا اینکه برخی عقرب ها، زهر مهلک تری دارند و آثار آن،بر سیستم عصبی انسان دیده می شود.


مرتبط ها
ارسال نظر
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد .
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
اینستاگرام بهداشت نیوز