
کره زمین در هفتههای اخیر شاهد گرمای بیسابقه و خسارات فراوان و تلفات انسانی ناشی از آن بوده است. در این بین آمادگی و داشتن برنامه برای مقابله با تغییرات گسترده اقلیمی و گرمایش زمین باید در برنامه همه دولتها در سراسر دنیا باشد. در همین خصوص سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست کشورمان در گفتوگو با کیهان توضیحاتی در رابطه با این تغییرات گسترده اقلیمی در ایران و جهان و لزوم آمادگی هرچه بیشتر در برابر این موضوع زیستمحیطی ارائه کرد.
به گزارش بهداشت نیوز، موج بیسابقه گرمای هوا در اقصینقاط جهان طی چند هفته گذشته به بالاترین حد خود رسیده است. یکی از کشورهایی که بیشترین خسارت را از این وضعیت تجربه کرد، اسپانیا بود که دمای هوا در این کشور طی دو هفته اخیر به بیش از 45 درجه سانتیگراد رسید و دهها نقطه از این کشور را دچار حریق و آتشسوزی کرد. پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا چهارشنبه هفته گذشته از کشتهشدن بیش از 500 نفر از هموطنانش براثر گرمای هوا خبر داد. همچنین گفته میشود بیش از 25 هزار هکتار از جنگلهای این کشور نیز دچار حریق شدهاند.
کشور همسایه اسپانیا یعنی پرتغال نیز از گرمای سوزان هوا در غرب اروپا در امان نمانده است؛ این کشور که تحت تاثیر خشکسالی است، گرمای بیش از 40 درجهای را در یک ماه گذشته تجربه کرده است، به گفته گراسا فریتاس، رئیس سازمان بهداشت پرتغال، شمار قربانیان گرما در این کشور تا ۱۸ جولای (27 تیرماه) به یک هزار و ۶۳ نفر در یک ماه اخیر رسیده است. البته براساس آمار سازمان جهانی بهداشت تا روز شنبه گذشته، بیش از 1700 نفر در پرتغال و اسپانیا در اثر موج گرمای شدید اروپا کشته شدند. البته موج گرمای بیسابقه در اروپا به فرانسه هم رحم نکرده است و به گزارش فرمانداری ژیروند در جنوب غربی فرانسه، در آتشسوزی منطقه لتست دوبوک 7 هزار هکتار و در لندیرس نیز 14 هزار هکتار اراضی حداقل تا روز جمعه هفته گذشته در آتش سوختهاند.
اینها فقط بخشی از آسیبهای گرمایش زمین در اروپا هستند و باید گفت عبور دمای 40 درجهای هوا در انگلیس که در تاریخ این کشور سابقه نداشته است، طی هفتههای گذشته ثبت شد و ایتالیاییها نیز با عبور دمای هوا از 42 درجه سانتیگراد بدترین وضعیت آبوهوایی و خشکسالی را در 70 سال اخیر تجربه کردند. در این مدت گرمای هوا تهدیدی برای 100 میلیون آمریکایی هم بود و به گزارش پایگاه آکسیوس، تمام مناطق ایالتهای آرکانزاس و اوکلاهاما، بیشتر مناطق ایالتهای لوئیزیانا، تنسی، نبراسکا، میزوری، ایلینوی و تگزاس و همچنین بخشهای بزرگی از آریزونا و نیومکزیکو، اوایل هفته گذشته تحت هشدارهای مربوط به گرمای بیش از حد قرار داشتند.
گرمای هوا و ثبت گرمترین نقطه جهان در ایران
در کشورما نیز دمای هوا طی هفتههای اخیر آمار قابل توجهی را در برخی استانها ثبت کرد. مثلاً دمای هوا در شهرستانهای استان خوزستان در تیرماه 1400 در اغلب روزها بهطور میانگین بالای 40 درجه بود و بعضی روزها نیز اهالی این استان دمای بالای 50 درجه را تجربه کردند، پیش از آن نیز اخباری مبنی بر ثبت گرمترین نقطه دنیا در اهواز توسط ناسا در رسانهها ثبت شده بود.
شهرستان دهلران استان ایلام هم روز جمعه هفته گذشته شاهد ثبت دمایی بیش از 51 درجه سانتیگراد بود.
هفته گذشته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی در حاشیه نشست بررسی نتایج رویداد اولین ثبت زمینی دادههای هواشناسی در بیابان لوت که بهعنوان یکی از گرمترین نقاط کره زمین شناخته میشود، اعلام کرد: تاکنون در کشور تمامی ادعاهایی که درخصوص گرمترین نقطه زمین داشتیم منوط به دادههای ماهوارهای بوده است و امروز میتوان ادعا کرد که پس از رویداد ثبت زمینی دمای هوا، گرمترین نقطه زمین در بیابان لوت با ۷۳ درجه حرارت در ریگ یلان روستای دهسلم شهرستان مرزی نهبندان واقع شده است.
اهمیت زیستمحیطی گرمایش زمین و آثار مخرب آن برای انسانها انگیزهای شد تا با «داریوش گلعلیزاده» سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست به گفتوگو بنشینیم و ارزیابی و نظرات وی را نسبت به وضعیت کنونی گرمای هوا، علتها و راههای کاهش یا مدیریت این معضل محیطزیستی جویا شویم.
بهرهکشی غیرعالمانه انسان از محیطزیست عامل گرمای بیسابقه زمین
داریوش گلعلیزاده درباره فرآیند افزایش شدید گرمایش زمین گفت: پیرو هشدارهایی که در گذشته نیز دانشمندان درمورد افزایش دمای کره زمین و در واقع ایجاد پدیده گرمایش جهانی که ناشی از اثرات تغییرات اقلیمی در دنیاست داده بودند، هماکنون در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران شاهد افزایش بسیار چشمگیر دمای هوا هستیم. این وضعیت ناشی از فعالیتهای غیرخردمندانه و بهرهکشیهای غیرعالمانه انسان از محیطزیست و طبیعت است. باید دانست هرگونه که بشر با طبیعت رفتار کند، پاسخی مناسب با رفتار خود دریافت خواهد کرد. نامهربانیهایی از سوی انسانها در اثر انتشار آلایندهها و گازهای گلخانهای انجام شده است، حال آنکه بخشی از آن طبیعی بود و طبیعت آن را مدیریت میکرد، اما افزایش چندبرابری گازهای گلخانهای توسط کشورهای صنعتی باعث شده است تا اکنون با پدیده گرمایش جهانی مواجه شویم.
آثار گرمایش زمین بر زندگی انسان
گلعلیزاده در تشریح آثار گرمایش جهانی زمین اظهارداشت: گرمایش زمین آثار زیانباری بر اقتصاد، سلامت انسانها، تنوع زیستی، افزایش حریق در جنگلها و مراتع و از دست دادن بسیاری از اراضی کشاورزی و بر امنیت غذایی کشورها وارد کرده است. این اتفاقات بسیاری از کشورها را وادار کرد تا برنامههایی برای مقابله با گرمایش زمین تدوین کنند و در واقع مجبور شدند تا سازگاری خود را با تغییرات گسترده اقلیمی بالا ببرند. باید گفت طی سالهای اخیر در کشور ما با وجود همه هشدارها، متاسفانه اقدام خاصی برای افزایش تابآوری و سازگاری با گرمایش زمین انجام نشده است.
گرمایش زمین برای ایران «پدیده» به حساب نمیآید
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست با بیان اینکه کشور ما در پهنه اقلیمی خشک و نیمهخشک دنیا قرار گرفته است، افزود: گرمایش زمین برای ما پدیده بهشمار نمیرود و نوعی واقعیت و اصل موضوع است. در بسیاری از گفتمانها و مسائلی که مطرح میشود از خشکسالی بهعنوان پدیده در کشورمان یاد میکنند که این اشتباه است. به همین سبب مدیریت بسیاری از فعالیتهای ما در طراحی و سیاستگذاری و قانونگذاریها براساس شرایط خشکسالی و کمآبی کشور اتفاق نمیافتد و مثلاً بسیاری از بارگذاریها که اتفاق میافتد برخلاف شرایط موجود است. باید توجه داشت روند آبوهوایی کشور به سمتی پیش رفته است که بسیاری از سفرههای آب زیرزمینی با پدیده فرونشست مواجه هستند، درحال از دست دادن دشتهای کشور هستیم و ایجاد فروچالهها بر اثر برداشت بیش از حد آب از سفرههای آب زیرزمینی رخ داده است.
گرمایش زمین همه نقاط دنیا راتحت تاثیر قرار داده است
وی بار دیگر بر تغییرات اقلیمی گسترده و گرمایش زمین در سراسر دنیا اشاره کرد و گفت: پدیده گرمایش زمین همه کشورهای دنیا را کم یا زیاد تحت تاثیر قرار داده است و کشور ما نیز از اثرات تغییرات اقلیمی تا حد زیادی آسیب میبیند. ایران از نظر تولید گازهای گلخانهای شاید درصد زیادی در جهان تاثیر نداشته باشد و اکنون در رتبه نهم دنیا قرار دارد اما آسیبپذیری ما از تغییرات اقلیمی بسیار شدیدتر است. اکنون با وجود اینکه در حوزه آب آشامیدنی و آب مصرفی در حوزه کشاورزی مشکل داریم، هنوز برنامههایی در جهت برداشت آب بیشتر اتخاذ میکنیم. اکنون محصولات و صنایعی که تولید میکنیم اغلب آببر هستند. از طرفی شاهد تولید هندوانه و صیفیجات و صادرات آن هستیم! به عبارتی آب مجازی که ارزش بسیار زیادی برایمان دارد را از کشور خارج میکنیم.
نیازمند تدوین برنامههای متناسببا تغییرات اقلیمی جهانی هستیم
گلعلیزاده با اشاره به تشدید پدیده ریزگردها در ایران و کشورهای همسایه گفت: در داخل کشورمان نیز کانونهای ریزگرد روز به روز در حال افزایش است، زیرا به دلیل تغییرات اقلیمی، سوءمدیریت در منابع آب، عدم رعایت الگوهای کشت مناسب و عدم رعایت کشتهای مناسب با هر اقلیم، شاهد تخریبهای سرزمینی هستیم. اگر میخواهیم هماکنون و آینده از آسیبهای ناشی از تغییرات اقلیمی جهانی در امان بمانیم، باید برنامههای متناسب با وضعیت زیست محیطی کشور و دنیا تدوین کنیم.
تایید ثبت گرمترین نقاط زمین در ایران
در هفتههای گذشته دو منطقه از کشورمان بهعنوان گرمترین نقاط زمین معرفی شدند که بازخوردهای زیادی در رسانهها داشت، سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست در این مورد بیان داشت: اینکه اعلام میشود بالاترین میزان گرما در کویر لوت ثبت شده است، صحیح است. با اینحال ممکن است نقاط دیگری از جهان هم وجود داشته باشند که از نظر گرما بیش از کویر لوت یا اهواز باشند اما ثبت نشده باشند. فارغ از این آمارها باید توجه داشت که در کلانشهرها با آلایندههایی مثل ترکیبات آلی فرار، دیاکسید و نیتروژن مواجه هستیم که با شدت تابش نور خورشید، این ذرات تبدیل به آلاینده ثانوی به نام اُزُن میشوند که بسیار خطرناک است و طی چهار سال گذشته، با افزایش دما خصوصاً در خرداد و تیرماه با افزایش میزان آلاینده ازن مواجه بودیم و در شاخص آلودگی بعضی شهرها مثل تهران و اصفهان این اتفاق رخ داد.
برنامه دولت برای افزودن 10 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر به شبکه برق کشور
گلعلیزاده در ادامه به لزوم استفاده از ظرفیت گرما در کشورمان اشاره کرد و گفت: میتوان از ظرفیت تابش خورشید به محیطزیست کشورمان نهایت استفاده را مثلاً در حوزه استفاده از انرژی خورشیدی به کار برد. با احداث نیروگاههای انرژی خورشیدی میتوانیم وابستگیمان را به انرژیهای فسیلی کاهش دهیم و مشکلاتی چون سوزاندن مازوت در فصول سرد و موضوعاتی از این دست را به حداقل برسانیم. ناگفته نماند که در دولت سیزدهم برنامه داریم تا سه سال آینده حدود 10 هزار مگاوات انرژیهای تجدیدپذیر را به شبکه برق کشور اضافه کنیم و میتوانیم بسیاری از تهدیدها را با برنامهریزی صحیح تبدیل به فرصت کنیم.
وی در رابطه با زمان تداوم تغییرات گسترده اقلیمی در جهان اظهار داشت: نمیتوان برای ادامه تغییرات اقلیمی جهان زمان مشخصی تعیین کرد. اکنون کشور آمریکا در تولید گازهای گلخانهای رتبه اول را در دنیا دارد، اگر این کشور نخواهد تعهدات خود را در کاهش تولید گازهای گلخانهای ادامه دهد، تغییرات اقلیمی تا زمان زیادی تداوم خواهد یافت. همچنین کشورهایی چون چین و هند که در تولید گازهای گلخانهای در رتبههای بالا قرار دارند نیز باید نسبت به این معضل محیطزیستی توجه داشته باشند.
ارائه برنامه سازگاری با تغییرات اقلیمی توسط سازمان محیطزیست
سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست درباره اقدامات این سازمان برای مدیریت و حفاظت بیشتر از محیطزیست در برابر تغییرات اقلیمی گسترده و گرمایش جهانی زمین گفت: سازمان محیطزیست درحال تدوین برنامه سازگاری با تغییرات اقلیمی است و با همکاری کلیه دستگاههای ذیربط این برنامه به زودی ارائه میشود تا بهعنوان یک سند بالادستی عرضه شود. گلعلیزاده در پایان با اشاره به لزوم عملیاتی شدن تاکیدات رهبر انقلاب و سیاستهای ابلاغی ایشان گفت: اگر نکاتی که رهبر معظم انقلاب بهعنوان سیاستهای ابلاغی محیطزیست فرمودهاند و در برنامه سازمان گنجانده شده را در کشور اجرا کنیم، بیش از آن چیزی که فکر میکنیم تعهد داریم که تغییر بدهیم، انجام خواهیم داد. در این سیاستها موضوعاتی چون قانون هوای پاک و اصلاح الگوی مصرف مطرح شده است که اگر به آنها عمل شود، در کشورمان سهم حفاظت از محیطزیست را جامه عمل پوشاندهایم.
منبع: کیهان
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص ،قومیت ها ،عقاید دیگران باشد و یا با قوانین کشور وآموزه های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.